Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 aug 2012 - Anul XVII, nr. 183 (5088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MFP va bloca veniturile primăriilor care au cheltuit nejustificat banii de la Guvernul Ungureanu

Miercuri, 8 August 2012 (19:03:16)

Ministerul Finanţelor va bloca alimentarea cu veniturile cuvenite din cote defalcate din impozitul pe profit şi TVA pentru primăriile care au primit bani de la Fondul de rezervă în timpul Guvernului Ungureanu şi i-au utilizat pentru alte destinaţii, totalul sumelor ridicându-se la 167 milioane lei.

"Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi Direcţia generală a finanţelor publice a municipiului Bucureşti sistează alimentarea cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale a unităţilor administrativ-teritoriale care au beneficiat de sume de la bugetul de stat potrivit Hotărârii Guvernului nr.255/2012 şi le-au utilizat pentru finanţarea altor cheltuieli decât cele prevăzute de acest act normativ, până la restituirea integrală a sumelor respective la bugetul de stat", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Documentul mai stabileşte că, în cazul în care restituirea integrală la bugetul de stat, într-o singură lună, a sumelor datorate afectează funcţionarea unităţilor administrativ-teritoriale, la solicitarea justificată a ordonatorului principal de credite, direcţiile generale ale finanţelor publice, pe baza analizei efectuate asupra veniturilor şi cheltuielilor acestora, pot aproba, prin decizie a directorului executiv, eşalonarea lunară a sumelor de restituit la bugetul de stat, în tranşe egale, până la sfârşitul anului 2012.

În această situaţie, direcţiile generale ale finanţelor publice vor aloca unităţilor administrativ-teritoriale cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată numai dacă sunt respectate eşalonările lunare stabilite. În cazul în care ordonatorii principali de credite nu achită o tranşă lunară la termenul stabilit, eşalonarea îşi încetează efectele şi direcţiile generale ale finanţelor publice sistează alimentarea cu cote defalcate din impozitul pe venit şi sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Prin Hotărârea Guvernului 255/2012 a fost alocată, cu derogare de la Legea 500/2002 privind finanţele publice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, suma de 648,23 milioane de lei unui număr de 1.657 de primării, specificându-se că destinaţia o reprezintă plata de arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi co-finanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Ulterior, Guvernul Ponta a adoptat OUG 15/2012 prin care a decis ca sumele rămase neutilizate până la data de intrare în vigoare ordonanţei, 8 mai 2012, de către primăriile respective să fie restituite la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Executivul a motivat că alocarea de fonduri către primarii prin Hotărârea Guvernului 255/2012 s-a făcut nerespectând prevederile legale menţionate, creând un prejudiciu la bugetul de stat.

Curtea Constituţională a decis însă că prevederile OUG 15/2012 sunt constituţionale în masura în care se aplică sumelor rămase neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate şi nu aveau în derulare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit MFP, pentru punerea în aplicare a Deciziei Curţii Constituţionale sau constituit echipe mixte de control din reprezentanţi ai Curţii de Conturi şi Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, sub coordonarea Curţii de Conturi, care au efectuat o verificare la toate unităţile administrativ-teritoriale beneficiare de sume de la bugetul de stat şi s-a constatat că suma de 167,7 milioane lei a fost utilizată pentru finanţarea altor cheltuieli decât cele prevăzute de actul normativ şi, prin urmare, trebuie restituite la bugetul de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MFP va bloca veniturile primăriilor care au cheltuit nejustificat banii de la Guvernul Ungureanu.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MFP va bloca veniturile primăriilor care au cheltuit nejustificat banii de la Guvernul Ungureanu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei