Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iun 2011 - Anul XVI, nr. 133 (4731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

USL propune Parlament cu 325 de aleşi - 216 deputaţi şi 109 senatori

Miercuri, 8 Iunie 2011 (15:09:54)

USL va depune la Parlament, spre aprobare, un act normativ conţinând patru propuneri de modificare a Legii electorale, prima vizând creşterea normei de reprezentare la 100.000 de cetăţeni pentru un deputat şi 200.000 pentru un senator, astfel încât în viitorul Legislativ să existe 325 de aleşi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că USL va elabora un singur act normativ în care va include patru propuneri de modificare a Legii electorale, pentru a nu se ajunge la situaţia ca, depunând cele patru iniţiative separat, actuala putere să le împartă la comisii şi să le "omoare" pe rând.

Ponta a arătat că prima propunere se referă la reducerea numărului de parlamentari, el subliniind că principiul pe care se construieşte numărul de aleşi ţine de norma de reprezentare şi nu de impunerea unei cifre, cum este cea de 300.

"În propunere avem crescută norma de reprezentare, astfel încât un deputat să reprezinte 100.000 de cetăţeni, iar un senator - 200.000 de cetăţeni. Astfel, Senatul va avea 109 membri, cu 28 mai puţin, iar Camera Deputaţilor 216 membri", a spus Ponta.

El a arătat că numărul de 325 de aleşi este stabilit relativ la situaţia actuală, el precizând că, dacă populaţia va scădea, atunci numărul de aleşi va scădea implicit.

A doua propunere a USL prevede că parlamentarul care părăseşte partidul sub emblema căruia a candidat îşi va pierde mandatul în condiţii identice cu primarul sau consilierul judeţean, a precizat Ponta.

Liderul PSD a menţionat că a treia propunere a USL prevede alegerea parlamentarilor pe un sistem majoritar, astfel încât în fiecare colegiu cel care obţine primul loc să meargă în Parlament.

A patra propunere a USL are în vederea recunoaşterea ca partid parlamentar sau constituirea de grup parlamentar doar în condiţiile în care există minimum cinci senatori şi zece deputaţi care au candidat sub emblema acelui partid. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USL propune Parlament cu 325 de aleşi - 216 deputaţi şi 109 senatori.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
USL propune Parlament cu 325 de aleşi - 216 deputaţi şi 109 senatori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei