Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2011 - Anul XVI, nr. 130 (4728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii de familie, din Ambulatoriu şi pacienţii cer premierului o mediere pentru sistemul sanitar

Duminică, 5 Iunie 2011 (17:02:24)

Medicii de familie, cei din Ambulatoriu şi reprezentanţii pacienţilor cer premierului Emil Boc o mediere pentru ieşirea din criză a sistemului sanitar, susţinând că nu vor semna actele adiţionale la contractele cadru, deoarece sunt ilegale.

Preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Medicina de Familie, Doina Mihăilă, a declarat, duminică, în cadrul unei întâlniri a tuturor actorilor din sistemul sanitar că trebuie găsite soluţii pentru ieşirea din criza în care a intrat sănătatea.

"Ne menţinem pe poziţii, nu vom ceda. Cei care au semnat sunt prea puţini, nesemnificativi. Acţiunea noastră nu este una politică, este vorba de politica sanitară în sistemul social de asigurări de sănătate. Vedem încheierea acestei crize printr-o mediere a premierului Emi Boc. Medicii cer plata la pacienţi înscrişi, nu la asiguraţi, o valoare minimă garantată cu regularizări trimestriale de minimum 2,5 şi minimum 3 per capita, clarificarea articolului din norme pentru consultaţiile pacienţilor cronici, minimum 9% pentru asistenţa medicală primară din total FNUAS, negocierea tuturor documentelor sau actelor normative care îi privesc", a zis Mihăilă.

Medicii de familie au luat în calcul mai multe variante pentru desfiinţarea Casei Naţionale de Sănătate, propunând case concurenţiale, o singură casă sub control parlamentar, o casă nesubordonată politic.

Prezent la întâlnire, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu a spus că ar trebui ca preşedintele CNAS să fie chemat în instanţă pentru calomnierea medicilor de familie.

Eugen Nicolăescu a propus medicilor să nu semneze niciun contract cu casele de asigurări decât dacă se modifică hotărârea de Guvern şi normele la contractul cadru, respectiv CNAS să pună la dispoziţia medicilor de familie listele cu pacienţi şi să fie răspunzătoare de claritatea acestora, să plătească cititoarele de carduri, să dea asigurări în scris că decontează 70% per capita şi 30% per servicii. El a îndemnat medicii să-şi convingă pacienţii că demersul acestora este în favoarea lor.

În cadrul dezbaterii de duminică s-au discutat mai multe modele ale sistemului de sănătate, luându-se exemplul Spaniei şi al Franţei. Astfel, în Spania s-a desfiinţat sistemul de asigurări de sănătate, fiind asigurat de la bugetul de stat un pachet minim pentru fiecare persoană, restul urmând să plătească fiecare individual, respectiv o asigurare privată, în timp ce în Franţa sunt peste 100 de case de asigurări, iar concurenţa este acerbă.

De asemenea, Cristian Popa, fost preşedinte al CNAS, a apreciat că cea mai bună soluţie ar fi înfiinţarea a opt case regionale în principalele regiuni de dezvoltare, diminuându-se astfel rolul birocratic al CNAS. "Putem avea servicii de calitate cu aceste opt case regionale, lăsând toată puterea lor, iar ele se vor adapta mult mai bine la cererea şi nevoia pacienţilor", a explicat Cristian Toma. El a propus elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea titlului opt, el propunând un termen de şase luni ca să-l elaboreze.

La rândul său, reprezentantul pacienţilor, Vasile Barbu, şi-a exprimat solidaritatea cu protestul medicilor şi a spus va cere despăgubiri CNAS privind cheltuielile suportate de pacienţi până se deblochează sistemul. De asemenea, Barbu a cerut demiterea imediată a conducerii CNAS pentru că a încălcat legea, fiind vorba de un abuz în serviciu.

Preşedinta Patronatelor Medicilor de Familie Bucureşti, Maria Pîrcălabu, a precizat că reacţia pacienţilor este "nesperat de bună", aceştia fiind la fel de disperaţi ca şi medicii. "Vrem ca CNAS să pună în centru pacientul", a zis Pîrcălabu.

Medicii vor depune, luni, la CNAS, notificările potrivit cărora actele adiţionale sunt ilegale şi ar trebui făcute noi contracte. Medicii au adus în discuţie şi rezultatele unui raport pe sănătate al Băncii Mondiale care arată că în România se cheltuie mult mai puţini bani pentru sănătate faţă de UE, în România fiind vorba de aproximativ 5% din PIB, în timp ce media UE este de 8,7%.

La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii, Mircea Cinteză, a spus că-şi va însuşi toate punctele prezentate de medicii de familie şi le va promova mai departe. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, din Ambulatoriu şi pacienţii cer premierului o mediere pentru sistemul sanitar.
 Vizualizări articol: 911 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Medicii de familie, din Ambulatoriu şi pacienţii cer premierului o mediere pentru sistemul sanitar5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei