Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 sep 2010 - Anul XV, nr. 212 (4503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Cartel Alfa": Guvernul trage de timp pentru a nu dezbate Legea salarizării

Joi, 9 Septembrie 2010 (15:46:59)

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" acuză Guvernul că trage de timp pentru a nu exista o dezbatere reală cu partenerii sociali privind Legea salarizării unitare, după ce reprezentaţii Executivului au amânat joi, pentru a doua oară, întâlnirea pe acest subiect.

În opinia reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", deşi la nivel declarativ reprezentanţii Guvernului susţin că Legea salarizării unitare a sectorului bugetar reprezintă o prioritate, în realitate trag de timp pentru a nu exista o dezbatere reală cu partenerii sociali.

"După cum ştiţi, astăzi (joi, n.r.) trebuia să aibă loc, la ora 13.00, o întâlnire pe acest subiect, dar ea a fost amânată a doua oară, după cum ne-a informat Ministerul Muncii, deoarece Ministerul de Finanţe n-ar putea participa din nu se ştie ce motive. Reprezentanţii celor două ministere nici nu s-au mai obosit să anunţe data şi locul reluării negocierilor. În mod evident se merge pe aplicarea unei politici de genul «pumnului în gură»: dacă nu acceptaţi propunerile noastre, asta este!", susţin reprezentanţii "Cartel Alfa" într-un comunicat de presă.

În opinia sindicaliştilor, guvernanţii se bazează şi pe absenţa unor reacţii violente din partea lucrătorilor din sectorul bugetar cu ocazia reducerilor de salarii efectuate deja.

"Adevărul este evident: Guvernul încearcă pur şi simplu să nu dezbată faptul că două treimi din salariaţi cheltuie 50 la sută din fondurile bugetare, iar restul, o treime din salariaţi, cheltuie cealaltă jumătate (care însă nu este identificată)", se mai arată în comunicat.

Potrivit CNS "Cartel Alfa", Executivul doreşte să păstreze privilegiile pentru cei cu salarii mari şi speră ca în acelaşi timp să reuşească să impună un sistem de salarizare "flexibil", adaptat capacităţii reduse a guvernanţilor de a-şi îndeplini responsabilităţile manageriale asupra colectării bugetului.

Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" protestează faţă de "acţiunea de aruncare a iresponsabilităţii manageriale pe umerii executanţilor" şi avertizează asupra faptului că simularea dialogului social nu reprezintă decât premisele declanşării unor acţiuni sociale violente, iar responsabilitatea acestora nu va fi a sindicatelor, ci a guvernanţilor.

Membrii Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) au anunţat deja că vor picheta zilnic, între 15 şi 30 septembrie sediul Guvernului, solicitând elaborarea unei noi legi a salarizării unice în sistemul bugetar şi creşterea coeficienţilor pentru salariaţii din educaţie, sănătate, cercetare şi cultură.

Totodată, sindicaliştii de la toate confederaţiile vor organiza un miting în Capitală, pe 7 octombrie, de Ziua Internaţională a Muncii Decente, nemulţumiţi de noul proiect al Legii salarizării, arătând că noile prevederi vor duce la salarii mai mici de anul viitor pentru toţi bugetarii. Sindicaliştii iau în calcul şi declanşarea, după 15 septembrie, a unei greve generale în sistemul public, pe termen nedeterminat.

Reprezentanţii Guvernului au făcut, la sfârşitul lunii august, o nouă propunere privind salariul minim, de 650 de lei, pe care sindicaliştii au refuzat-o, motivând că aceasta este "glumă", care nu acoperă nici măcar inflaţia.

Sindicaliştii cer guvernanţilor să se facă simulări pentru un nivel al salariului minim de 675 de lei şi, respectiv, 705 lei.

Totodată, sindicaliştii solicită Guvernului să utilizeze ca bază de calcul pentru 2011 salariile din decembrie 2009, şi nu cele din iulie 2010 micşorate cu 25 la sută, deoarece reducerea aplicată în iulie are, potrivit Constituţiei şi deciziei Curţii Constituţionale, un caracter temporar şi trebuie aplicată doar pentru anul în curs.

Pe de altă parte, sindicaliştii nu sunt de acord cu creşterea raportului de la 1 la 12 la 1 la 15 propusă acum de Executiv, deoarece aceasta nu se justifică în condiţiile în care Guvernul are în vedere un buget pentru 2011 limitat de 39 de miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI că legislaţia de implementare a legii de salarizare unitară va include mai puţine sporuri, va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat şi vor fi legate de responsabilităţile angajatului la locul de muncă şi de calificare.

"Prin noua lege se va asigura că structura de clasificare salarială este simplificată, iar plăţile vor fi legate în principal de responsabilităţile la locul de muncă şi de calificare. Noul sistem de salarizare va fi evaluat în raport cu salariile din sectorul privat, printr-un studiu al salariilor, pentru a se asigura că salariile din sectorul public sunt în general aliniate la condiţiile actuale de pe piaţa muncii, în limita constrângerilor", se arată în memorandumul tehnic ataşat scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, obţinut de MEDIAFAX, în care noua lege a salarizării unitare ocupă un capitol aparte şi detaliat la secţiunea "condiţionări".

Legea va introduce o limită de 30% a cheltuielilor de personal, altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal, şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil, plăţile de "stimulente" urmând să fie tratate ca sporuri, mai este indicat în document.

Guvernul a promis totodată FMI că nu va trimite Parlamentului modificările la Legea salarizării înainte de a primi avizul instituţiei internaţionale şi al Comisiei Europene şi că modificările vor fi adoptate până la sfârşitul lunii octombrie. Scrisoarea suplimentară la acordul cu FMI a fost aprobată, miercuri, de Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Cartel Alfa": Guvernul trage de timp pentru a nu dezbate Legea salarizării.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Cartel Alfa": Guvernul trage de timp pentru a nu dezbate Legea salarizării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei