Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 nov 2008 - Anul XIII, nr. 268 (3949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu despre şomajul tehnic declarat la Azomureş: Cu vizita mea nu se rezolvă locurile de muncă

Joi, 13 Noiembrie 2008 (18:07:22)
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, referitor la şomajul tehnic în care au intrat 250 de muncitori de la combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş, că vizita făcută de el în judeţul Mureş nu rezolvă problema locurilor de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cu vizita mea nu se rezolvă locurile de muncă. În Europa, tot ceea ce înseamnă producţie de îngrăşăminte chimice bazate pe consum de gaze naturale nu mai rezistă, pentru că preţurile la gaze au crescut foarte mult", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că doar ţările producătoare de gaze naturale, precum Rusia, îşi pot permite să ţină în viaţă aceste industrii.

Potrivit lui Tăriceanu, combinatele de îngrăşăminte chimice din celelalte ţări vor cunoaşte, în continuare, dificultăţi.

"Probabil că fără nişte investiţii, tehnologii moderne, care să fie mai puţin consumatoare de resurse naturale, nu vor putea să supravieţuiască", a apreciat premierul.

Călin Popescu Tăriceanu vizitează, joi, judeţul Mureş, atât în calitate de premier, cât şi datorită campaniei electorale, programul său fiind trasat de PNL Mureş.

Cei 250 de salariaţi Azomureş afectaţi de restrângerea activităţii combinatului chimic vor intra în şomaj tehnic şi vor rămâne la dispoziţia societăţii, urmând să fie chemaţi la lucru în cazul reluării operaţiunilor, a anunţat, joi, compania.

Azomureş a decis să-şi reducă la jumătate din capacitate activitatea de producţie, cu oprirea totală a activităţii instalaţiei de amoniac IV şi a secţiei de îngrăşăminte complexe NPK, până la finele anului în curs, ca urmare a scăderii cererii şi a preţurilor pe piaţa internă şi externă, din cauza crizei financiare. Măsura a fost anunţată miercuri de companie.

"Efectul restrângerii activităţii de producţie asupra salariaţilor este cel de suspendare temporară a contractelor individuale de muncă, respectiv aplicarea trecerii în şomaj tehnic a circa 250 de salariaţi", se arată într-un comunicat al companiei remis, joi, Bursei de Valori Bucureşti.

Compania precizează că suspendarea contractelor individuale de muncă nu înseamnă disponibilizare de personal.

"Pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă, salariaţii vor rămâne la dispoziţia societăţii, astfel încât, în cazul în care condiţiile economico-financiare şi de piaţă se îmbunătăţesc, activitatea societăţii să poată fi reluată la capacitate în cel mai scurt timp posibil. Prin «rămânerea la dispoziţia societăţii» se înţelege rămânerea salariaţilor în cauză la domiciliu lor, putând fi astfel contactaţi telefonic, pe fix sau mobil, sau la domiciliu, de către dispeceratul de producţie sau de către orice persoană autorizată", se spune în comunicat.

În acest sens, Azomureş a încheiat un protocol cu sindicatele reprezentative din firmă.

"Perioada de suspendare se estimează a fi până la 31.12.2008, cu posibilitatea încetării sau prelungirii acesteia, funcţie de situaţia economico-financiară şi de activitatea comercială a societăţii", conform sursei citate.

Pe perioada suspendării contractelor de muncă, salariaţii vor primi o indemnizaţie egală cu 75% din salariul de bază.

În cazul unei reduceri drastice a cererii de îngrăşăminte şi a preţurilor, măsura restrângerii activităţii va continua şi în 2009, afectând, în acest caz, un număr mai mare de personal.

"În acest moment nu se poate face o estimare corectă faţă de numărul de salariaţi care vor mai fi eventual vizaţi de măsura trecerii în şomaj tehnic. (...) Considerăm inoportun a face în acest moment aprecieri asupra posibilităţii începerii unei proceduri de disponibilizare colectivă la Azomureş", se mai spune în comunicat.

Societatea a estimat în aprilie că va înregistra în acest an un profit net de 61,81 milioane lei, în urcare cu circa 11% faţă de anul trecut.

Azomureş a raportat în 2007 un profit net de 55,61 milioane lei, faţă de o pierdere de circa un milion de lei în 2006, şi venituri de 914,55 milioane lei, cu 21,3% peste nivelul din anul precedent.

Combinatul chimic a fost privatizat în 1998, fiind controlat în prezent de Transworld Fertilizers Holding, firmă înregistrată în Luxemburg, care deţine 56% din acţiuni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu despre şomajul tehnic declarat la Azomureş: Cu vizita mea nu se rezolvă locurile de muncă.
 Vizualizări articol: 1122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu despre şomajul tehnic declarat la Azomureş: Cu vizita mea nu se rezolvă locurile de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei