Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 47 (8576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spitalul Județean, obligat să achite daune morale de 800.000 de euro pentru un bebeluș mort în urma contractării a 3 bacterii

Marţi, 27 Februarie 2024 (17:05:49)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Dosarul celor trei bebeluși morți în 2016, la ore sau zile după ce s-au născut la Spitalul Județean Suceava, a ajuns la punctul său final la Curtea de Apel Suceava.

Spitalul Județean Suceava, trimis în judecată ca entitate, a fost găsit vinovat de judecători pentru ucidere din culpă și condamnat la achitarea unei amenzi penale de 280.000 de lei. De precizat că amenda penală stabilită definitiv este mult mai mică decât cea stabilită de prima instanță – Judecătoria Suceava, de 1.260.000 lei.

Curtea de Apel Suceava a mai dispus ca cele trei părți civile din dosar (membrii familiei Manea) să fie despăgubiți de Spitalul Județean Suceava cu suma totală de 800.000 de euro. Aici, despăgubirile au fost crescute de la 650.000 de euro.

Un alt amănunt important, în acest dosar s-a judecat doar cazul bebelușului care a fost infectat cu trei germeni (Teodor Alexandru Manea), caz în care s-a stabilit fără dubiu că decesul a fost provocat de problemele din spital.

 

·        Spitalul Județean a fost inculpat ca entitate, fără răspunderi personale

 

În iunie 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au finalizat și au trimis în instanță dosarul celor trei bebeluși morți în 2016, la câteva ore sau zile după ce s-au născut la Spitalul Județean Suceava. Expertizele de specialitate au stabilit că bebelușii ar fi murit în urma contractării unor bacterii, de la coloana de apă a unității spitalicești. Spitalul Județean Suceava a fost inculpat în dosar pentru ucidere din culpă, în timp ce în cazul managerului de atunci, Vasile Rîmbu, s-a considerat că sunt probe suficiente pentru a fi trimis în judecată. Vasile Rîmbu a avut calitatea de participant la procesul penal.

 

·        Acuzați că nu au luat măsurile de dezinfecție a coloanei de apă

 

Trimiterea dosarului în instanță era oarecum așteptată, având în vedere că expertizele din dosar au indicat că micuții au fost infectați cu bacterii, unul cu trei germeni.

Un supliment al expertizei, realizat de Institutul de Medicină Legală Iași, despre care a relatat cotidianul Libertatea, aducea concluzii deloc favorabile Spitalului Județean Suceava.

Referindu-se la decesele a doi micuți, în expertiză s-a arătat că moartea primilor doi bebeluși a fost produsă după infectarea cu aceeași bacterie (tulpină comună).

La unul dintre micuți, Teodor Alexandru Manea, s-a stabilit că a fost infectat cu trei germeni. Cauza morții a fost septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută, iar medicii au punctat în expertiză că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”.

Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza a susținut că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență <Sf. Ioan cel Nou> Suceava și infectarea nou-născuților”.

În 2016, trei copii abia născuți la spitalul din Suceava au murit într-un interval de 7 luni. Unul a murit după 27 de ore de la naștere, altul a trăit 10 zile, iar altul 13 zile.

După ce au analizat și acest supliment de expertiză și au tras concluzii, procurorii au încadrat fapta la ucidere din culpă. Principalul responsabil a fost considerat Spitalul Județean Suceava ca entitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Județean, obligat să achite daune morale de 800.000 de euro pentru un bebeluș mort în urma contractării a 3 bacterii.
 Vizualizări articol: 961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul Județean, obligat să achite daune morale de 800.000 de euro pentru un bebeluș mort în urma contractării a 3 bacterii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei