Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 40 (8569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Olimpiada de Securitate Cibernetică, organizată în premieră în acest an școlar

Luni, 19 Februarie 2024 (13:47:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educației a publicat recent lista olimpiadelor care se vor desfășura în acest an școlar, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) figurând în premieră în calendarul competițional.

Ministerul argumentează organizarea acestui concurs drept „o recunoaștere clară a importanței majore pe care o dobândește educația de securitate cibernetică în România, în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști în acest domeniu”.

Olimpiada de Securitate Cibernetică se va desfășura în două etape, astfel: faza județeană (2 martie 2024) și faza națională (22-25 mai 2024), competiția adresându-se elevilor de nivel liceal, din clasa a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a.

Sesiunea etapei județene este formată dintr-o probă teoretică de o oră și o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa națională va fi susținută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy. 

Participanții la faza națională a olimpiadei vor avea șansa de a fi selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecția va fi susținută în cea de a doua zi de concurs și constă într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exercițiu de tip Attack & Defence. 

La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenți cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la etapa națională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenți clasați la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, completând lotul preliminar al României.

Tematica specifică pentru OSC include exerciții ce integrează conceptefundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, a traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.

Elevii interesați de participarea la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, unde există numeroase resurse educaționale în domeniul securității cibernetice. Până la începerea competiției, aceștia pot rezolva exerciții din Arhiva Educațională, familiarizându-se astfel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică. 

Pe CyberEDU se vor desfășura toate etapele olimpiadei. Mai multe detalii despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică sunt disponibile pe site-ul https://osc.rocsc.ro, în secțiunea “Întrebări comune”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpiada de Securitate Cibernetică, organizată în premieră în acest an școlar.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olimpiada de Securitate Cibernetică, organizată în premieră în acest an școlar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei