Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 232 (8456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Ziua Forestierului, sărbătorită la Muzeul Național al Satului

Marţi, 3 Octombrie 2023 (18:43:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 1 octombrie, forestierii din România au fost sărbătoriți la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Genericul acestei manifestări a fost „Lemnul, punte de legătură între tradiție și modernitate”. Alături de forestieri au fost oameni de afaceri, arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în sectorul forestier, jurnaliști. Unul dintre sărbătoriți a expus piese de mobilier bisericesc realizate de el, iar un cuplu de sculptori în lemn a făcut o demonstrație de măiestrie.

„Muzeul Național al Satului <Dimitrie Gusti> a fost cel mai potrivit loc pentru manifestarea noastră! Aici sunt vizibile tradiția satului românesc, dar și importanța lemnului în existența satului, a caselor, a bisericii, a școlii. Satul românesc este construit în jurul lemnului, iar în zilele noastre, mai mult ca oricând, existența satului românesc este condiționată de activități legate de lemn, agricultură, zootehnie și turism. La mulți ani, prieteni și colegi forestieri! ”, a spus Ciprian Dumitru Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România.

Ziua Forestierului, sărbătoarea identității de breaslă

 

În anul 2020, Adunarea Generală a ASFOR a hotărât ca Ziua Forestierului să se desfășoare anual, la data de 1 octombrie, pentru a marca începutul anului forestier, dar și pentru a atrage atenția asupra importanței lemnului în dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a sublinia rolul lemnului și al pădurii în contextul schimbărilor climatice.

„Forestierii muncesc greu și în condiții dure. Munca în pădure formează caractere tari și, chiar dacă suntem cel mai controlat sector economic al României, contribuția noastră la PIB-ul țării este de 3,5-4% în fiecare an.

Modernitate în sectorul forestier nu înseamnă protecție totală prin non-intervenție asupra resurselor forestiere, ci se traduce prin adaptarea omului la noua înțelegere a importanței resurselor naturale regenerabile, așa cum este și lemnul.

Utilizarea lemnului și a altor resurse regenerabile din agricultură sau zootehnie ne permit să reducem amprenta antropică asupra mediului și nu doar să fim mai atenți cu mediul în care trăim, ci să reușim să proiectăm și să realizăm o economie bazată pe resurse regenerabile”, a subliniat președintele ASFOR, care dorește ca Ziua Forestierilor să devină o sărbătoare națională, prin lege.

Modernitatea și curajul de a promova materialele durabile

 

Uniunea Europeană încurajează construcțiile din lemn și se bazează tot mai mult pe bioeconomie și economie circulară. Multe state-membre au reguli prin care este obligatorie folosirea unui procent de lemn în construcțiile publice.

„Lemnul este materialul viitorului. Peste tot în lume, lemnul e la baza noilor construcții: case, cartiere, blocuri și chiar zgârie-nori. Un material cald, versatil și care stochează carbonul.

Putem face pași rapizi în implementarea de astfel de politici publice. Avem resursă, avem tradiție, avem specialiști.

Programe bine articulate, cum ar fi cele de înnoire a parcului de utilaje, rabla pentru sobe, de utilizare a lemnului în construcții, în special în construcțiile publice, de monitorizare video a fondului forestier și de modernizare a măsurării și trasabilității lemnului, pot crește economia României, având ca punct de sprijin o resursă naturală, regenerabilă și ecologică – lemnul”, au mai spus reprezentanții ASFOR, care au inițiat și promovat astfel de programe, în centrul cărora se află lemnul, o resursă naturală regenerabilă, care România dispune din plin, având suprafețe mari de pădure și un ritm bun de creștere a acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Forestierului, sărbătorită la Muzeul Național al Satului.
 Vizualizări articol: 1801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Forestierului, sărbătorită la Muzeul Național al Satului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei