Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 169 (8393)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce facem când arde o mașină în fața noastră? Intervenim sau ne dăm deoparte? Ce spun pompierii

Vineri, 21 Iulie 2023 (10:14:11)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un caz înregistrat joi, când un autoturism aflat în mers a luat foc, în jurul orei 12.00, pe drumul național care leagă Suceava de Ardeal, în Pasul Mestecăniș, a provocat vii dezbateri în legătură cu conduita pe care trebuie să o adopte ceilalți participanți la trafic, dacă trebuie să intervină sau să stea la distanță. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, maiorul Alin Găleată, a declarat că în situația în care un autoturism ia foc este nevoie întotdeauna de intervenția pompierilor profesioniști. Cu stingătoarele din dotarea mașinilor, de regulă de capacitate mică, de 1-2 kg, se poate interveni eventual doar în faza incipientă, adică atunci când iese fum de sub capotă, înainte de apariția flăcărilor.

„Când arde cu atâta forță cum s-a întâmplat ieri (n.r. joi) pe Mestecăniș, stingătoarele de mașină nu ajută”, a precizat maiorul Alin Găleată.

Tot în faza incipientă, teoretic se mai pot scoate bornele de la acumulator, dar practic asta este mai dificil de făcut, astfel că dacă în mașină nu sunt oameni, recomandabil este să se anunțe incendiul la 112 și să se treacă mai departe sau să se parcheze în așa fel încât să nu se blocheze traficul și intervenția pompierilor.

Dacă mașina arde deja cu flacără, purtătorul de cuvânt al ISU a spus că este mai bine să fie lăsată închisă capota, pentru a nu alimenta focul cu oxigen. „Când autoturismul arde generalizat, cel mai bine este ca cei din jur să se îndepărteze la o distanță de siguranță”, a spus Alin Găleată.

În cazul în care în autoturism sunt oameni, toată atenția trebuie să fie pentru scoaterea acestora, chiar cu riscul de a le produce alte leziuni, deoarece alternativa este ca cei din mașină să moară arși. O precizare importantă este aceea că în cazul incendiilor la autoturisme riscul de explozie este relativ mic, dacă în mașină nu se află substanțe explozibile.

În ceea ce privește cauzele care pot provoca incendiul la un autoturism, purtătorul de cuvânt al ISU a declarat că în peste 90% din cazuri este vorba despre un scurtcircuit. La camioane mai poate apărea situația de blocare a unei roți, când anvelopa poate lua foc din cauza frecării, dar astfel de situații sunt mai rare. Un alt lucru important este că problemele la instalația electrică nu țin de vechimea mașinii, pot apărea oricând și nu pot fi prevăzute. Maiorul Alin Găleată recomandă ca posesorii de autovehicule să aibă în mașină un stingător de capacitate mai mare, de 6 kg, cu praf și spumă. „Chiar dacă este mai greu, este foarte bun în cazul unui incendiu incipient”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce facem când arde o mașină în fața noastră? Intervenim sau ne dăm deoparte? Ce spun pompierii.
 Vizualizări articol: 2322 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ce facem când arde o mașină în fața noastră? Intervenim sau ne dăm deoparte? Ce spun pompierii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei