Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 116 (8340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zeci de oameni salvați datorită unor elevi și profesorului Bogdan Dumitriu de la Colegiul „Mihai Băcescu” din Fălticeni

Duminică, 21 Mai 2023 (12:06:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de oameni au fost salvați datorită profesorului de informatică Bogdan Dumitriu de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni și elevilor săi implicați în campaniile de donare de sânge. Vineri, 19 mai a.c., profesorul Dumitriu și 12 dintre elevii săi au realizat a patra acțiune de donare de sânge din acest an școlar. La Centrul de Transfuzii Suceava Bogdan Dumitriu a fost însoțit de 14 elevi, dar doi au fost refuzați, de această dată. Cinci dintre elevi, Maria Agape, Teofana Burlacu, Ana-Maria Gîscă, Ștefan Boca și Andrada Vasiliu, au donat vineri pentru prima dată, Iosif-Marian Otves și Emanuel-Paul Băeşu sunt la a doua experiență, iar deja „veteranii” Andrei Oproaia, Alin Gherman și Cosmin Curcan au trei participări. Profesorul Dumitriu a subliniat că doi dintre elevi, Pavel Cojocaru și Cătălin Bogdan, originari din Republica Moldova, au nu mai puțin de șase participări, în calitate de elevi. Ei au început să ia parte la acțiuni de donare încă din clasa a XI-a. „La una dintre campanii, la Cătălin a existat o mică suspiciune de reminiscență a unei viroze trecute și s-a luat decizia, de către personalul specializat, să nu se continue recoltarea, așa că pe fișa lui sunt trecute 5 donări efectuate. Dar, Pavel, Pașa, cum i spunem noi, stabilește un nou record, ca elev. Merită să fie evidențiați curajoșii cu mai multe participări, dar au toată aprecierea mea și cei care au donat o dată sau măcar au încercat să o facă, pentru că în fiecare campanie, în urma verificărilor riguros făcute de un personal medical demn de toată lauda, multor tineri le este amânată sau chiar refuzată donarea de sânge. Prezența lor acolo are în spate un spirit civic, care ne dă speranțe”, a declarat profesorul Bogdan Dumitriu. Acesta a mai spus că la acțiunea de vineri a întâlnit la Centrul de Transfuzii un grup de elevi de la Colegiul „Spiru Haret” și este de părere că spiritul civic „trebuie cultivat mai energic” pentru că tinerii sunt receptivi și dispuși să urmeze modele pozitive.   

Deplasarea elevilor de la Colegiul „Mihai Băcescu” la CTS Suceava a fost asigurată de către firma de transport CEZTRANS Company, prin implicarea lui Ciprian Constantineanu și Nicoletei Loghin.

·       Ce trebuie să știi, dacă vrei să donezi sânge

Persoanele care vor și pot să doneze sânge trebuie să știe că întreaga acțiune, cu verificarea și completarea documentelor, analizele și recoltarea propriu-zisă, durează aproximativ o oră. Sunt excluse permanent de la donare persoanele care au avut sau au boli de inimă (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angină pectorală); cu traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Există și câteva criterii de excludere temporară de la donare: boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele 3 luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele 6 luni.

Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbații și 55 de kg femeile și tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.

Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă să se consume o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte și după donare cel puțin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.

După donare se stă în repaus în sala de așteptare 15-30 minute pentru a evita un leșin pe scări, pe holuri și rănirea donatorului.

România se numără printre țările care acordă beneficii pentru donarea de sânge - 7 bonuri de masă în valoare totală de 63 lei, o zi suplimentară de concediu plătit și un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de oameni salvați datorită unor elevi și profesorului Bogdan Dumitriu de la Colegiul „Mihai Băcescu” din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de oameni salvați datorită unor elevi și profesorului Bogdan Dumitriu de la Colegiul „Mihai Băcescu” din Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei