Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 79 (8303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Deputatul Ioan Balan cere măsuri de ajutorare pentru fermierii suceveni

Miercuri, 5 Aprilie 2023 (09:03:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a anunțat că își dorește ca fermierii suceveni să obțină sprijin mai mare pentru afacerile pe care le gestionează. Această solicitare a venit în contextul schimbărilor climatice din ultimii ani, care au pus la grea încercare soarta fermierilor români.

”În ultimii trei ani, verile au fost marcate de secetă severă, pedologică, iar cei mai mulți fermieri români și-au văzut culturile compromise, pentru că nu au avut acces la o infrastructură modernă de irigații. De asemenea, trecerea de la anotimpul rece la cel cald nu mai este ca altădată, ci este marcată tot mai frecvent de succesiuni de vreme caldă, urmate de îngheț și chiar de ninsoare. Un bun exemplu este chiar primăvara acestui an când, în luna februarie, am avut temperaturi specifice lunii mai, iar acum câteva zile înghețul și precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare au afectat flora pomilor fructiferi, iar multe dintre răsaduri au fost deja compromise”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul sucevean spune că toate aceste provocări cu care se confruntă românii care muncesc onest în agricultura românească ar putea să fie înlăturate dacă fermierii ar fi sprijiniți financiar să facă investiții care să-i protejeze de capriciile vremii, de secetă, de grindină, de îngheț sau de unii dăunători.

”Dacă unii se întreabă de ce în piețele sau în magazinele din România găsim legume și fructe din import, atunci ar trebui să le spunem că statele unde se produc acele legume și fructe importate se confruntă și ele cu secetă sau cu fenomene meteorologice extreme, însă fermierii din acele state sunt într-o mare proporție protejați de investițiile pe care au fost sprijiniți să le facă pentru salvarea culturilor. La ei, livezile și vița de vie sunt protejate de plase împotriva înghețului și a grindinei. Sistemele de irigații mobile sunt accesibile aproape tuturor fermierilor. Construcția și mentenanța unei sere pentru culturile timpurii costă chiar mai puțin decât la noi. Acesta este motivul pentru care România importă legume și fructe, în timp ce fermierul român își vede munca distrusă de capriciile vremii”, a mai precizat Ioan Balan.

Parlamentarul liberal a mai menționat că nimeni nu este mulțumit de modul în care a fost abordată problema agriculturii românești în ultima perioadă.

”Modernizarea și extinderea sistemului de irigații cu ajutorul banilor din PNRR a fost compromisă de gălăgioșii și demagogii din USR, care au întocmit la secret condițiile de finanțare și cărora nu le-a păsat în niciun fel de soarta fermierilor români. Despăgubiri din partea Uniunii Europene pentru fermierii români afectați vom obține grație eforturilor diplomatice ale președintelui Iohannis, pentru că actualul ministru al Agriculturii a ratat această șansă. Îmi exprim speranța că toți membrii actualei coaliții de guvernare înțeleg importanța unei schimbări radicale de viziune în ceea ce privește agricultura românească. Începem un nou cadru financiar european, în care vom dispune de resurse europene nerambursabile fără precedent. Vreau să cred că vom obține un consens național pentru ca finanțările următoare să susțină puternic infrastructura agricolă din țara noastră, de la momentul înființării culturilor și până la depozitarea și procesarea lor. Numai așa vom putea să aducem pe mesele românilor produse românești de calitate, accesibile prin preț, iar fermierii se vor putea bucura de rezultatele muncii lor și nu vor mai inventaria pagube”, a concluzionat Ioan Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan cere măsuri de ajutorare pentru fermierii suceveni.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Ioan Balan cere măsuri de ajutorare pentru fermierii suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei