Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 74 (8298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concertul extraordinar „Viori francofone”, la Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV

Joi, 30 Martie 2023 (12:29:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava va avea loc luni, 3 aprilie 20223, la ora 19.00, concertul extraordinar „Violons francophones/Viori francofone”, susținut de artiștii Elie Hackel și Laurențiu Stoian. Acțiunea este organizată de Alianța Franceză din Suceava. Concertul face parte dintr-un turneu organizat de Institutul Francez din România, care se desfășoară în cinci orașe: Cluj-Napoca, București, Brașov, Ploiești, Suceava.

Violoniștii Elie Hackel și Laurențiu Stoian, legați în ultimii zece ani de o prietenie aproape fraternă, împărtășesc o pasiune comună pentru această dublă identitate franceză/ română, pe care o prețuiesc atât de mult. Convinși că muzica transmite valori umaniste, cei doi muzicieni doresc să se înscrie în cadrul unei Europe unite și deschise și să sărbătorească valorile francofone.

Un muzician pasionat și eclectic, Elie Hackel a urmat Conservatorul Național Superior de Muzică de Paris la clasa lui Jean-Marc Phillips și lucrează acum alături de Svetlin Roussev și Pierre Colombet. Elie Hackel face parte din clasa Ceaikovski a Academiei muzicale Philippe Jaroussky 2021-2022 și a fost laureat al Fundației Société Générale „C’est vous l’avenir”, apoi al Fundației Safran pentru Muzică în 2022-2023. De asemenea, este laureat al Académie de l’Orchestre de chambre de Paris și al Orchestrei Filarmonice Radio France și este implicat în mod regulat în Orchestra Națională din Île-de-France. Elie Hackel cântă pe o superbă vioară Gand Frères din 1859, împrumutată (gratuit) de Marie-Suzanne Weick-Voelckel din partea Fundației Talents et Violon’celles.

Născut în Franța, violonistul Laurențiu Stoian provine dintr-o familie de muzicieni români. După ce a obținut premiul la Conservatorul din Strasbourg, și-a continuat studiile la Basel, în clasa Adelinei Oprean. Laurențiu Stoian a avut onoarea de a se perfecționa alături de muzicieni de renume internațional precum Leonidas Kavakos, Steven Isserlis, Péter Nagy, Miguel da Silva, Stefan Mendl, Jean-Marc Phillips și mulți alții. Ca membru fondator al „Trio Basilea”, se dedică și carierei solo, câștigând mai multe premii la nivel internațional, cum ar fi premiul 1 și un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu la concursul internațional „Modest Iftinchi” din București, și premiul 3 la concursul internațional „Arthur Grumiaux” din Belgia. Laurențiu cântă la o vioară fabricată de lutierul francez Auguste Sébastien Philippe Bernardel în 1849.

Am aflat de la organizatori că programul concertului se dorește a fi un dialog între epoci și stiluri: liniile rafinate ale maeștrilor baroci francezi vor fi evocate de Sonata lui Jean-Marie Leclair, urmată piesa lui Louis Spohr, care a îmbogățit și mai mult mijloacele expresive în piesa sa Duo Concertante. Un adevărat triumf al virtuozității și culorii, prima mișcare a Sonatei pentru două viori de Ysaÿe va fi completată de piesa 44 de duete pentru două viori de Béla Bartók, geniul avangardist care a călătorit în satele din România și Ungaria pentru a colecționa prețioasa muzică populară. Partenerii Alianței Franceze din Suceava în organizarea acestui eveniment, la Suceava, sunt Institutul Francez din România, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Casa Studenților din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concertul extraordinar „Viori francofone”, la Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concertul extraordinar „Viori francofone”, la Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei