Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 63 (8287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Curtea de Apel Suceava a lansat portalul juridic

Vineri, 17 Martie 2023 (14:49:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanții Curții de Apel Suceava au anunțat lansarea portalului juridic, prin intermediului căruia accesul la diferite informații va fi mai facil. Acest proiect a fost pus în practică ca urmare a creșterii interesului pentru utilizarea inteligenței artificiale, în îmbunătățirea serviciilor oferite de instanțe și pentru facilitarea accesului cetățenilor la Justiție în mod facil, în contextul gestionării unui număr impresionant de date, dificil de prelucrat cu resursele umane existente.

”Din această perspectivă, în scopul îmbunătățirii accesului cetățenilor la actul de justiție și în acord cu tendința și nevoia accentuată de digitalizare, având în vedere că site-ul vechi al instanței - www.curteadeapelsuceava.ro- lansat în anul 2020 a fost apreciat de justițiabili, avocați, experți, Curtea de Apel Suceava lansează un nou proiect care să faciliteze și mai mult interacțiunea dintre instanță și cetățenii care se adresează justiției. Astfel, părțile, reprezentanții acestora și ceilalți participanți în procesul judiciar, experți, interpreți, traducători, lichidatori judiciari etc. din dosarele aflate pe rolul tuturor instanțelor din circumscripția Curții de Apel Suceava vor putea de acum, simplu și rapid, fără a se mai deplasa la sediul instanței, la oficiul poștal sau la sediul primăriei, să utilizeze site-ul care oferă o serie de noi facilități”, a precizat Titiana Ilieș, președintele Curții de Apel Suceava.

Astfel, crearea unui dosar nou se poate realiza depunând acțiunea introductivă și achitând, fără comision, acum sau ulterior, taxa judiciară de timbru. Plată taxă judiciară de timbru într-un dosar existent se poate plăti online cu cardul bancar, fără comision, taxa judiciară de timbru stabilită de instanță sau calculate de parte într-un dosar deja existent pe rolul instanței. Dovada de plată va fi trimisă automat instanței pentru atașare la dosar. Se pot depune orice fel de acte sau
documente, semnate olograf și scanate ori semnate în formă electronică, într-un dosar deja existent pe rolul instanței de judecată. Se poate formula o cale de atac (apel, recurs, contestație, contestație în anulare, revizuire ș.a.) într-un dosar existent și achita, fără comision, la introducerea cererii sau ulterior, taxa de timbru aferentă. Se poate obține un certificat de grefă din care reies informații privind numărul dosarului, data înregistrării lui, numele părților și alte date dorite. Se pot obține copii legalizate ale unei hotărâri judecătorești dintr-un dosar aflat pe rolul instanței de judecată.

Reprezentanții Curții de Apel Suceava au mai precizat că site-ul oferă acces și la funcționalitățile existente anterior, respectiv:

-Liste de ședință – se pot accesaon-line, în timp real, listele ședințelor de judecată (dosare strigate, dosare care își așteaptă rândul, ședințe suspendate).

-Dosarul electronic – Se poate accesa forma electronică a dosarului de pe rolul instanței de judecată, prin completarea și comunicarea către instanță a cererii completate folosind funcția. Depunere alte documente într-un dosar existent;

-Programări cu prezentare fizică pentru consultare dosar/depunere acte - există posibilitatea programăriipentru depunere acte, consultare dosare și alte solicitări prin prezentarea personală la centrele de relații cu publicul, registraturile și arhivele instanțelor arondate;

-Cereri acces dosar electronic - cerere online de acces la dosarul electronic;

-Afișare liste de ședințe;

-Citații/Comunicări – Se pot accesa indirect citațiile sau comunicările primite prin e-mail sau SMS. Pentru vizualizare aveți nevoie de codul de acces primit;

-Colecția de documente site vechi – Se poate accesa vechiul site al Curții de Apel Suceava și al instanțelor din circumscripție;

-Contactează instanța – Se poate trimite un mesaj e-mail instanței cu probleme legate de funcționarea dosarului electronic și a comunicării electronice.

Trebuie precizat că site-ul a fost realizat la inițiativa și sub coordonarea vicepreședintelui instanței, Marius Galan, cu aportul important al unuia dintre informaticienii instanței, Sorin Jeder, având la bază proiectul dezvoltat și implementat de Curtea de Apel Galați, prin care s-a deschis drumul pentru digitalizarea serviciilor oferite de instanțele din România.

”Astfel, cu sprijinul conducerii Curții de Apel Galați, al specialiștilor IT din cadrul acestei instanțe și în colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociația de Plăți Electronice din România, Ghiseul.ro, acest site a putut fi lansat și pus la dispoziția tuturor cetățenilor interesați de actul de justiție. În acest scop, Curtea de Apel Suceava a încheiat un Acord de interconectare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, care administrează site-ul ghiseul.ro.Conducerea Curții de Apel Suceava mulțumește colaboratorilor precum și tuturor cetățenilor implicați în proceduri judiciare”, se mai arată în comunicatul Curții de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea de Apel Suceava a lansat portalul juridic.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curtea de Apel Suceava a lansat portalul juridic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei