Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 60 (8284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Deputatul Ioan Balan vrea măsuri pentru susținerea cabinetelor de medicină de familie

Marţi, 14 Martie 2023 (10:40:35)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la care solicită măsuri concrete și rapide pentru susținerea medicilor de familie.

”Medicina de familie reprezintă cea mai eficientă și eficace modalitate de a asigura asistența medicală primară și de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor, a familiilor și comunităților, prin acțiuni de tip preventiv, terapeutic și de recuperare. Mai mult decât atât, medicina de familie poate contribui și la degrevarea activității unităților spitalicești. Din păcate, tot mai multe localități din Moldova (23 de localități din județele Iași, Botoșani, Bacău, Neamț, Vaslui și Suceava) nu au un cabinet de medicină de familie și nici un punct de lucru (așa cum prevede art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii). Din această cauză, mii de cetățeni trebuie să se deplaseze zeci de kilometri până la cea mai apropiată unitate sanitară. Pe lângă faptul că tinerii rezidenți nu sunt atrași de o carieră în medicina de familie în mediul rural, majoritatea autorităților administrației publice reclamă faptul că actuala legislație nu le permite să acorde facilități și sprijin pentru înființarea de cabinete medicale în comune”, a arătat Ioan Balan.

În acest context, coroborat cu faptul că statul român are obligația constituțională de a le asigura tuturor cetățenilor accesul la servicii de sănătate de calitate, Ioan Balan vrea să știe câte localități din județul Suceava nu au niciun cabinet de medicină de familie. De asemenea, ministrul Sănătății trebuie să răspundă și care este numărul de pacienți arondați unui medic de familie în județul Suceava (urban/rural), precum și câți medici de familie din județul Suceava vor îndeplini în următorii 6 ani condițiile legale de pensionare pentru limită de vârstă și ce măsuri se au în vedere pentru a stimula tinerii rezidenți să urmeze o carieră în domeniul medicinei de familie.

”Ce măsuri legislative aveți în vedere astfel încât autoritățile administrației publice locale să poată susține logistic înființarea de cabinete de medicină de familie sau de puncte de lucru, precum și să acorde unele facilități pentru tinerii medici care ar dori să se stabilească în mediul rural?”, a mai fost întrebat Alexandru Rafila.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan vrea măsuri pentru susținerea cabinetelor de medicină de familie.
 Vizualizări articol: 770 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Ioan Balan vrea măsuri pentru susținerea cabinetelor de medicină de familie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei