Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 57 (8281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Etnologul Petru Paul Torac din Brodina își lansează marți albumul foto-etnografic „Tezaur huțul”, la Centrul Eparhial Suceava

Vineri, 10 Martie 2023 (15:43:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Etnologul Petru Paul Torac din Brodina, fiul meșterului popular Elena Torac, își lansează marți, 14 martie 2023, la ora 12:00, la Centrul Eparhial Suceava - Sala „Pimen Arhiepiscopul”, albumul foto-etnografic „Tezaur huțul”.

Evenimentul este organizat de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cunoscut păstrător al tradițiilor, Paul Torac, care deține o colecție etnografică impresionantă, a spus că își dorește, prin diferite mijloace, să promovez frumusețile comunității din Brodina. Albumul foto-etnografic „Tezaur huțul”, spune autorul, are scopul de a face cunoscută etnia huțulă împreună cu neprețuitele sale comori de artă populară, cele mai răspândite și întregite creații populare, în contextul vieții spirituale, al satului huțul și bucovinean în același timp. „Într-o oarecare ordine, vom face un periplu prin lada de zestre a colecției noastre, descoperind obiecte ce poartă parafa huțulilor și ale căror povești sunt cu adevărat fascinante. Aduc mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru purtarea Sa de grijă, familiei mele pentru sprijinul acordat, tuturor celor ce au păstrat, ca pe sfinte odoare, obiectele moștenite de la înaintași și care au hotărât ca ele să facă parte din <Colecția etnografică Paul Torac>”, a adăugat tânărul etnolog.

Albumul a apărut la Editura Lidana, în anul 2022, fiind un proiect editorial realizat cu sprijinul Consiliului Județean Suceava și al Centrului Cultural „Bucovina”. Imaginile din album, care prezintă obiectele din Colecția etnografică Paul Torac, au fost fotografiate de Ștefan Chichioacă.

În luna septembrie a anului 2021, Paul Torac a lansat albumul „Chipuri de Huțuli – Mărturii ale vremurilor trecute”, în care se regăsesc fotografii deosebite cu huțuli îmbrăcați în straie tradiționale. „Chipuri de Huțuli – Mărturii ale vremurilor trecute” „ascunde” în misterioasele sale coperți 209 fotografii de la început de secol XX, până în perioada 1960-1970. O bună parte dintre fotografiile care apar în album aparțin colecției etnografice Paul Torac, iar celelalte aparțin oamenilor care și-au păstrat în cuferele cu amintiri mărturia strămoșilor lor. Fotografiile au fost adunate de Paul Torac din satele comunei Brodina, tânărul reușind să creeze, astfel, un „arbore genealogic” al comunei în imagini.

Acest album a fost apreciat de public, ceea ce l-a încurajat pe Paul Torac să continue munca și să scoată la lumină și cel de-al doilea album foto-etnografic „Tezaur huțul”.

Colecția etnografică Paul Torac își propune să aducă în fața publicului, prin intermediul fotografiei (album foto-etnografic „Tezaur huțul”) obiecte de o inestimabilă valoare, aparținând odăii bunicilor și străbunicilor noștri. În acest album veți descoperi și costumele huțule, care datorită gamei cromatice, a motivelor, dar și a măiestriei cu care au fost realizate, vă vor impresiona cu siguranță.

„Dacă avem ceva de valoare în viață, acestea sunt credința, tradițiile și meșteșugurile.

Aflându-ne într-o perioadă în care adevărata frumusețe este înlăturată de kitsch, având în față o societate în care populația tinde spre modernitate, renegându-și rădăcinile și adevăratele valori, să nu rămână ca o comoară uitată în podul casei bunicilor, am adunat obiecte de artă populară, costume și țesături, podoabe aparținând unei civilizații pe cale de dispariție, pentru a le păstra și promova publicului larg. Aceste obiecte sunt mărturii autentice despre viața de odinioară a locuitorilor satelor din zonă”, spune Paul Torac, care așteaptă publicul sucevean marți, 14 martie, la o întâlnire cu arta populară, cu tradițiile, cu noul său album editat în condiții grafice deosebite, „Tezaur huțul”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Etnologul Petru Paul Torac din Brodina își lansează marți albumul foto-etnografic „Tezaur huțul”, la Centrul Eparhial Suceava.
 Vizualizări articol: 1027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Etnologul Petru Paul Torac din Brodina își lansează marți albumul foto-etnografic „Tezaur huțul”, la Centrul Eparhial Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei