Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 40 (8264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

25 februarie – 5 martie 2023

„Târgul Mărțișorului”, târg de meșteri populari, la Shopping City Suceava

Sâmbătă, 18 Februarie 2023 (11:26:20)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Shopping City Suceava va avea loc, în perioada 25 februarie – 5 martie 2023, „Târgul Mărțișorului”, târg de meșteri populari. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Shopping City Suceava.

Manifestarea are ca scop promovarea şi valorificarea mărțișoarelor tradiționale, dar și stimularea meșterilor populari în confecționarea și valorificarea obiectelor meșteșugărești artistice, specifice zonelor etnografice din care provin.

După cum au explicat specialiștii din cadrul Centrului Cultural Bucovina, mărțișorul este simbolul substanței eterne, obicei și manifestare legată de Baba Dochia, un străvechi scenariu de înnoire simbolică a timpului în prag de primăvară. Cândva, Mărțișorul era legat de moartea și renașterea simbolică a acestei zeități feminine (Baba Dochia), zeitate autohtonă, dar apare și în ipostaza de denumire a lunii Martie, lună a începutului anului agrar.

Mărțișorul este și un obiect de podoabă care semnifică funia anului, ce adună (însumează) cele 365 de zile, iar conform tradiției populare, acesta ar fi fost tors de Baba Dochia. Este un simbol al expresiei universale, reprezentat de cele două fire împletite și colorate bicrom, alb-roșu, opoziția cromatică sugerând contrastul timpului calendaristic sau a altor aspecte: zi-noapte, vară-iarnă, frig-căldură, lumină-întuneric, bine-rău.

Mărţişorul este întâlnit de secole nu doar în România, ci şi în Serbia, Macedonia, Republica Moldova şi în Bulgaria. În anul 2017, Mărţişorul, a fost înscris de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, ca element de patrimoniu cultural imaterial.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Târgul Mărțișorului”, târg de meșteri populari, la Shopping City Suceava.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Târgul Mărțișorului”, târg de meșteri populari, la Shopping City Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei