Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 40 (8264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Constantin Brâncuși a fost omagiat la Suceava, în Anul Ciprian Porumbescu, prin evidențierea sculpturilor unui discipol al marelui maestru

Duminică, 19 Februarie 2023 (20:06:59)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Națională Constantin Brâncuși a fost marcată la Suceava, în Anul Ciprian Porumbescu, prin evidențierea sculpturilor lui Constantin Antonovici, unul dintre discipolii marelui maestru. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a amintit că la Muzeul de Istorie din Suceava se află cinci sculpturi ale lui Constantin Antonovici, una dintre acestea înfățișându-l pe compozitorul Ciprian Porumbescu. „19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român Constantin Brâncuși, numit și părintele sculpturii moderne, a fost declarată sărbătoare națională potrivit legii 305 din 2015. În acest an, 2023, instituit prin lege ca fiind Anul Ciprian Porumbescu avem bucuria de a marca Ziua Constantin Brâncuși și prin evidențierea unei lucrări a unui discipol al marelui Sculptor, Constantin Antonovici. Una dintre lucrările acestui sculptor, un bust al lui Ciprian Porumbescu, a ajuns la Suceava de peste ocean, din Statele Unite ale Americii și se regăsește la intrarea în Muzeul de Istorie, acolo unde vizitatorii sunt întâmpinați și cu ambient muzical, cu Balada lui Ciprian Porumbescu. În Anul Ciprian Porumbescu, astfel de date și astfel de personalități vor fi omagiate și evocate în județul Suceava, cu atât mai mult cu cât acestea contribuie la dezvoltarea culturii ca element de identitate națională”, a spus Niculai Barbă. El a precizat că administrația județeană este pregătită ca în perioada următoare să omagieze un alt mare sculptor român, Ion Irimescu, „patriarhul artelor românești”.

Vicepreședintele CJ Suceava a reamintit că la finalul anului 2021, Colecția de artă a Muzeului Național al Bucovinei s-a îmbogățit cu cinci lucrări ale sculptorului de origine română Constantin Antonovici, donate de unul dintre legatarii testamentari ai artistului, Ștefan Benedict, din New York. Donația a fost mijlocită de un reprezentant al diasporei bucovinene din SUA, respectiv de Cristi Boghian, care l-a convins pe Ștefan Benedict să dăruiască muzeului sucevean cele cinci lucrări, printre care „Ciprian Porumbescu” și „Bufniță”.

Aceasta după ce Cristi Boghian a primit „Meritul Bucovinei” în anul 2018, prilej cu care a spus că va încerca să întoarcă onoarea care i-a fost conferită. Niculai Barbă a mai amintit că artistul Constantin Antonovici a fost definit drept „sculptorul de pe două continente”, recomandat de Constantin Brâncuși ca „un artist talentat”. Lucrările din SUA au ajuns la Suceava împreună cu o scrisoare de recomandare din partea lui Constantin Brâncuși, datată 9 mai 1951, la Paris, și de un album, ediție bilingvă a monografiei sculptorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constantin Brâncuși a fost omagiat la Suceava, în Anul Ciprian Porumbescu, prin evidențierea sculpturilor unui discipol al marelui maestru.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Constantin Brâncuși a fost omagiat la Suceava, în Anul Ciprian Porumbescu, prin evidențierea sculpturilor unui discipol al marelui maestru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei