Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 305 (8222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un fost șef al Gărzii Forestiere Suceava, un polițist și doi oameni de afaceri, condamnați pentru luare, respectiv dare de mită

Joi, 29 Decembrie 2022 (17:00:51)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fost șef al Gărzii Forestiere Suceava, un polițist, dar și doi oameni de afaceri din Moldovița au fost condamnați joi de magistrații de la Tribunalul Suceava. Toate pedepsele sunt cu executare în penitenciar, cu mențiunea că soluția nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. Aurel Dumitriu a primit o condamnare de 3 ani de închisoare pentru luare de mită, aceeași pedeapsă și pentru aceeași infracțiune fiind pronunțată și în cazul comisarului-șef Gheorghe Damian. În cazul celui din urmă instanța a decis încetarea procesul penal privitor la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.

Alin Boșutar, unul din afaceriștii judecați în acest dosar, a primit 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Acesta mai avea o condamnare cu suspendare mai veche, care i s-a revocat, astfel încât pedeapsa finală pe care o are de executat este de 3 ani și 8 luni închisoare. Acesta a mai avut un alt proces în care a scăpat basma curată. Era judecat pentru evaziune fiscală, dar a plătit prejudiciul.

A patra persoană judecată în acest dosar este Ionela Drelciuc, fostă Chiforec, care a primit 2 ani închisoare pentru infracțiunea de dare de mită. În afara pedepselor privative de libertate, cei patru au interdicția de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii pe o durată de 2 ani.

 

·        Ar fi luat mită câte 1.500 de lei

Fostul șef al Gărzii Forestiere și ofițerul Damian au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru că ar fi luat şpagă câte 1.500 de lei pentru a-i favoriza pe administratorii unei firme care se ocupa cu prelucrarea materialului lemnos. Ofiţerul a fost pus la dispoziţie în momentul începerii urmăririi penale, iar ultima dată lucra la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Suceava.

În ianuarie 2015, când s-ar fi comis fapta incriminată de DNA, Aurel Dumitriu ocupa funcţia de şef al Serviciului Control al Aplicării Regimului Silvic şi al Trasabilităţii Materialelor Lemnoase din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, iar la data trimiterii în judecată era director în cadrul Direcţiei de Control a Regimului Silvic şi Cinegetic din cadrul Gărzii Forestiere Suceava. Aurel Dumitriu a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi, potrivit regulamentelor interne, a fost suspendat până la finalizarea procesului.

 

·        Care sunt acuzaţiile formulate de DNA

„În data de 25 ianuarie 2016, inculpatul Damian Gheorghe, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, ar fi anunţat reprezentanţii unei societăţi comerciale (inculpaţi în prezenta cauză) despre controlul pe care urma să-l efectueze a doua zi la sediul firmei pe care aceştia o administrau şi care avea ca obiect prevenirea exploatării, circulaţiei, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos. Ca urmare a acestui demers, în aceeaşi zi, din dispoziţia unuia dintre administratori, ar fi fost mutată de la sediul societăţii o cantitate de masă lemnoasă fără acte de provenienţă legală (aproximativ 88 mc), pentru a nu fi descoperită cu prilejul controlului ce urma a fi efectuat în ziua următoare”, se arăta în comunicatul DNA Suceava transmis cu ocazia finalizării rechizitoriului.

A doua zi, pe 26 ianuarie 2016, la firma respectivă s-au prezentat Gheorghe Damian şi Aurel Dumitriu, dar rezultatul controlului a fost unul previzibil.

„După efectuarea controlului respectiv, executat într-un mod superficial, inculpaţii Damian Gheorghe şi Dumitriu Aurel ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri suma de 3.000 de lei (câte 1.500 lei de fiecare). În cauză, s-a dispus indisponibilizarea şi instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumelor de câte 1.500 lei, puse la dispoziţia organului de urmărire penală de către inculpaţii Damian Gheorghe şi Dumitriu Aurel”, se mai arăta în actul de sesizare a instanţei de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fost șef al Gărzii Forestiere Suceava, un polițist și doi oameni de afaceri, condamnați pentru luare, respectiv dare de mită.
 Vizualizări articol: 4328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un fost șef al Gărzii Forestiere Suceava, un polițist și doi oameni de afaceri, condamnați pentru luare, respectiv dare de mită5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei