Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 295 (8212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

DNA Suceava a trimis în judecată un fost director al Direcției Sanitar Veterinare

Joi, 15 Decembrie 2022 (11:33:49)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii DNA Suceava au trimis în instanță un dosar care îl vizează pe un fost director al Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor, dar și pe o altă persoană. Este vorba de Mihai Țurcanu, care a deținut funcția de șef al DSVSA Botoșani și care va fi judecat pentru infracțiunile de abuz în serviciu (două fapte), abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul și delapidare. Mihai Țurcanu este fratele lui Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean Botoșani, condamnat definitiv zilele trecute la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de spălare de bani.

În actualul dosar a mai fost trimisă în judecată și Mădălina-Raluca Roșu, care în momentul în care s-ar fi comis faptele, dar și în prezent, ocupă funcția de director al Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În acest caz, infracțiunea pentru care s-a dispus sesizarea instanței de judecată este de complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, va mai fi judecat și
administratorul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.
”În perioada octombrie – decembrie 2021 - prima parte a anului 2022, inculpatul Țurcanu Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase inițial licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare. În contextul menționat mai sus, din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției, implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

În ceea ce o privește pe Mădălina-Raluca Roșu, anchetatorii spun că aceasta a fost cea care l-a „consiliat” pe directorul DSVSA Botoșani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcționare în ceea ce privește modalitatea de soluționare a contestațiilor formulate, a notelor pe care să le acorde etc. în condițiile în care aceasta știa că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispozițiilor legale.
”În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condițiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției”, se mai arată în comunicatul DNA.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 de lei.
Procurorii mai spun că au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și au făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA Suceava a trimis în judecată un fost director al Direcției Sanitar Veterinare.
 Vizualizări articol: 1370 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DNA Suceava a trimis în judecată un fost director al Direcției Sanitar Veterinare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei