Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 262 (8179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Medalii de aur pentru doi elevi ștefaniști, la Olimpiada Internațională de Astronomie pentru Juniori

Luni, 7 Noiembrie 2022 (14:43:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rezultate remarcabile pentru elevii suceveni la prima ediție a Olimpiadei internaționale de astronomie și științele spațiului pentru juniori, de la Câmpulung Moldovenesc.

Rafaela Barac Bologa, din clasa a X-a, și David Palaghianu, din clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, au obținut medalii de aur.

De asemenea, David Palaghianu a fost învingător absolut la proba observațională de zi (harta mută), iar Rafaela Barac Bologa a fost învingătoare absolută la proba observațională de noapte.

David este pregătit la clasă de prof. Carmen Amorăriței, iar la Centrul de Excelență Suceava este pregătit de Petru Crăciun, inițiator și organizator al competiției internaționale.

Rafaela este pregătită la clasă de către prof. Sorin Golda, iar la Centrul de Excelență de către Petru Crăciun.

”Rezultatele lor, ca și ale tuturor elevilor din echipajele înscrise în concurs, reconfirmă nu doar consecvența și temeinicia pregătirii lor academice, cât și oportunitatea unei astfel de olimpiade, în contextul noilor provocări și perspective ale științei și educației. Echipa Inspectoratului Școlar Județean Suceava transmite felicitări elevilor premiați, profesorilor și coordonatorilor lor, colegiului și familiilor care susțin și astfel educația pentru științele viitorului”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Suceava.

 

·        Proba observațională la 1600 m altitudine

 

Olimpiada a reunit echipaje din opt țări – Thailanda, Columbia, Cehia, Grecia, Nepal, România, Republica Moldova și Ucraina (plus Canada, dar doar online, fără statut de concurent).

Potrivit organizatorilor, competitorii au fost foarte bine pregătiți, remarcându-se echipele din Thailanda și Cehia.

De asemenea, subiectele au avut un grad de dificultate înalt (în total au fost patru probe: teoretică de 4 ore, proba de Planetariu, la Suceava, proba hărții mute și proba de noapte, cu instrumente observaționale).

Proba observațională, de noapte, le-a oferit participanților un adevărat spectacol, aceasta desfășurându-se la 1600 de metri altitudine, pe Rarău.

În afara competiției, organizatorii au pregătit pentru oaspeți activități recreative și excursii în județ, la o serie de puncte de atracție – Muzeul de Arta Lemnului, Centrul de ceramică de la Marginea, Muzeul Oului Vama etc.

„Fiecare echipaj a fost însoțit permanent de câte doi ghizi, voluntari, de la Colegiul Silvic din Câmpulung, buni vorbitori de limbă engleză. A fost o energie foarte bună, concurenții s-au simțit bine, a fost un bun prilej de a promova orașul și județul, în condițiile în care la câteva zeci de kilometri de noi este război. Organizatorii au fost foarte implicați, prezenți permanent, pentru ca evenimentul să fie un succes, o amintire plăcută pentru fiecare participant”, au transmis organizatorii.

 

 

·        Competiție internațională care a pornit la Câmpulung. Grecia este următoarea gazdă

 

 

Olimpiada de la Câmpulung a fost organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea din Suceava, Fundația Științifică Cygnus, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung și Primăria Câmpulung Moldovenesc.

 

La olimpiadă a participat Elisabeta Ana Naghi, inspector școlar general pentru disciplinele matematică și astronomie în cadrul Ministerului Educației.

Evidențiind efortul prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct, organizator al Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, precum și aportul semnificativ la reușita întregului eveniment educațional, Elisabeta Ana Naghi a prezentat performanțele elevilor ce au reprezentat România în acest concurs și a remarcat rezultatele lor meritorii.

La rândul său, prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general, li s-a adresat tuturor elevilor participanți ca unor premianți ce fac onoare instituțiilor de învățământ, respectiv țărilor din care provin, ca unor tineri care pot influența mersul lumii în anii ce vin. 

„Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic <Bucovina>, a depus un efort extraordinar ca totul să fie foarte bine organizat. Mulțumim și Primăriei Câmpulung pentru sprijinul financiar, dar și Societății Cygnus, care a oferit premii copiilor”, au mai spus organizatorii.

 

Olimpiada pentru juniori continuă la 2023, în Grecia.

„Organizarea acestei olimpiade s-a hotărât în anul 2019, la Balaton. Anul acesta, fiind prima ediție, participarea a fost restrânsă. Însă dacă e să ne gândim la Olimpiada mare de astronomie, care a pornit în 2007, și care a ajuns la 63 de echipe în prezent, aceasta a pornit cu 5 echipe. Concursul pentru juniori este unul cu perspective foarte bune, iar punctul său de plecare a fost Câmpulung Moldovenesc”, au mai spus organizatori.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medalii de aur pentru doi elevi ștefaniști, la Olimpiada Internațională de Astronomie pentru Juniori.
 Vizualizări articol: 1699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Medalii de aur pentru doi elevi ștefaniști, la Olimpiada Internațională de Astronomie pentru Juniori5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei