Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 245 (8162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Public numeros și entuziast la vernisajul expoziției „Monumentalitate și filosofie în viziunea unui pictor bucovinean – Dimitrie Roman”, la Rădăuți

Marţi, 18 Octombrie 2022 (10:07:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă „Traian Postolache” din Rădăuți a avut loc luni, 17 octombrie, vernisajul Expoziției de pictură „Monumentalitate și filosofie în viziunea unui pictor bucovinean”, dedicată aniversării a 50 de ani de căsătorie a artistului Dimitrie Roman.

La eveniment a participat un public numeros și entuziast, care și-a exprimat admirația pentru opera pictorului Dimitrie Roman, dar care a transmis și felicitări familiei Roman, Vera și Dimitrie, la 50 de ani de căsătorie, un model de iubire, respect, continuitate pe drumul artei.

Criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, a vorbit despre pictor și opera sa, la fel și invitatul special, inspector de Arte, prof. Loredana Mihaela Ceică.

Artistul Dimitrie Roman este absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași și al Institutului de Arte Plastice <Nicolae Grigorescu> din București și are la activ numeroase expoziții personale, fiind răsplătit în același timp cu aprecieri și diplome pentru rezultate impecabile obținute cu elevii la concursuri și olimpiade importante. „Ca artist plastic el dispune de forță, stăpânire de sine și o mare ambiție, cu un caracter puternic și un simț practic deosebit, are imaginație și creativitate, inițiativă și abilitatea de a-i influența pe cei din jur. Pictura artistului Roman Dimitrie evocă și folosește tradiția, miturile, moștenirea spirituală ca pe un sprijin, ca pe un punct de plecare. Elementele întâlnite pe pânzele sale sunt realmente legate de moștenirea istorică și culturală a noastră, transmisă ereditar de străbunii noștri. Prin generozitatea sa pictorul ne oferă posibilitatea de a descoperi adevărul ascuns din noi, ceea ce ne ajută să avem o revelație cu privire la identitatea noastră culturală”, susține criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, care a transmis și un mesaj de mulțumire familiei Roman, „pentru că ne-a făcut părtași acestui eveniment și că ne-a făcut să ne simțim ca păsările din creațiile artistului Dimitrie Roman, adică buni martori și veritabili transmițători de mesaje-cheie care vor putea face o punte de legătură dintre obștesc și transcendental”.

Asemenea „păsări-martori” au fost prezente la vernisaj, după cum a completat criticul de artă: primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, inspector de Arte, Mihaela Loredana Ceică, „care este mereu trup și suflet în toate proiectele importante ale dascălilor care au conturat frumos drumul tinerelor talente, aidoma artistului Dimitrie Roman”, Gabriela Teișanu, consăteanca de suflet a pictorului Dimitrie Roman, „care a făcut o prezentare din <moș-strămoșii locului>, de unde cei doi s-au născut, și anume, Ilișești”.

La „Nunta de aur” a familiei Vera și Dimitrie Roman au oferit publicului câteva momente muzicale Florin Herghelegiu (vioară), Alexandru Domnari (caval și voce) și Aga Gheorghe (voce). „Vicepreședintele Asociației pentru Cultură și Literatură Română în România, profesorul Corvin Bejinariu, a făcut calde urări de bine familie Roman, iar plăcerea de a-l avea alături a fost de partea noastră. Eu am menționat că dumnealui este o personalitate importantă, dar cum de fel este modest, a negat prezentarea mea. Eu insist și mențin cele spuse”, a mai spus Delia Ioana Leizeriuc. Participanții, familia Roman, rude, prieteni, colegi-artiști, oficialități etc., s-au bucurat de un eveniment cultural deosebit, cu emoție și culoare, cu zâmbete și îmbrățișări, cu flori și muzică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Public numeros și entuziast la vernisajul expoziției „Monumentalitate și filosofie în viziunea unui pictor bucovinean – Dimitrie Roman”, la Rădăuți.
 Vizualizări articol: 861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Public numeros și entuziast la vernisajul expoziției „Monumentalitate și filosofie în viziunea unui pictor bucovinean – Dimitrie Roman”, la Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei