Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 238 (8155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Templul Evreiesc din Câmpulung Moldovenesc a fost preluat în administrare de primărie

Luni, 10 Octombrie 2022 (14:39:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Templul Evreiesc Havre Gah din Câmpulung Moldovenesc a fost preluat în administrare, pentru 25 de ani, de primăria din oraș. Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a declarat că demersurile pentru preluarea clădirii de la Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) - Cultul Mozaic au început în 2017 și de atunci au fost reluate și contactele cu descendenți ai familiilor de evrei câmpulungeni și a fost semnat un acord de înfrățire cu orașul Karmiel din Israel. Acordul semnat cu FCER prevede că Templul, situat lângă piața agroalimentară din oraș, va fi conservat, restaurat și ulterior inclus într-un circuit de vizitare, sub tutela Muzeului Arta Lemnului.

Potrivit primarului Negură, în urmă cu câteva zile s-a realizat efectiv preluarea în gestiune a clădirii și a obiectelor de patrimoniu. „Urmează un drum lung care va debuta inițial cu punerea în conservare a imobilului, intervenții de reparații punctuale, iar mai apoi vom identifica surse de finanțare pentru renovarea sa totală”, a declarat primarul. Acesta a mulțumit partenerilor de la FCER și președintelui Comunității Evreilor din Suceava, prof. Sorin Golda, precum și „inimosului grup de inițiativă al urmașilor câmpulungenilor din Israel”, printre care Dina Feldman, Gaby Fainaro, Iosif Klein și Nathan Gartner pentru susținerea acestui proiect.

„Astăzi, când din nefericire, comunitatea evreilor din Câmpulung a dispărut întru totul, municipalitatea face un prim pas înspre prezervarea memoriei și a patrimoniului evreiesc al orașului”, a mai spus primarul Mihăiță Negură.

Templul Evreiesc Havre Gah a fost construit în anul 1894. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea evreiască din Câmpulung Moldovenesc avea aproape 2.000 de membri, care începând din 13 octombrie 1941 au fost deportați de regimul antonescian în Transnistria, împreună cu evrei din Suceava, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și alte localități învecinate. În total, conform datelor oficiale, din octombrie 1941 până în august 1942 au fost deportaţi în Transnistria, aflată atunci sub administrație românească, 150.000 de evrei din nordul României (Bucovina, Moldova de Nord şi Basarabia). Doar circa o treime a supravieţuit anului 1943. Dacă în 1992 în municipiul Câmpulung Moldovenesc mai erau 17 evrei, astăzi nu mai este nici un membru al acestei etnii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Templul Evreiesc din Câmpulung Moldovenesc a fost preluat în administrare de primărie.
 Vizualizări articol: 1235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Templul Evreiesc din Câmpulung Moldovenesc a fost preluat în administrare de primărie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei