Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 220 (8137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A plecat la Ceruri poetul și prozatorul câmpulungean Tucu Moroșanu

Luni, 19 Septembrie 2022 (12:35:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poetul și prozatorul câmpulungean Tucu Moroșanu a plecat la Ceruri la vârsta de 68 de ani. Tucu Moroșanu a părăsit această lume sâmbătă, 17 septembrie 2022. Colegii de breaslă spun că plecarea în veșnicie a poetului Tucu Moroșanu „este o pierdere pentru literatura română”.

Poetul s-a născut pe 12 aprilie 1954, în Câmpulung Moldovenesc, și a debutat în anul 2000 cu volumul de poezii Drumuri de rouă. În anul 2003 îi apare placheta Exilat în toamnă. Au urmat volumele: Iarna în bucătăria de vară, versuri, 2008; Când zâmbeau a râde sfinţii, proză, 2009; Fiare vechi şi-nmiresmate, versuri, 2009; Talismanul însingurării, versuri, 2010; Magie catapultată peste ape, versuri, traducere în limba engleză de Olimpia Iacob, 2010; Viaţa de noapte în cimitirul eroilor, versuri, 2011; Lapidat de cuvinte, versuri, 2013; În legea lor, proză, 2015; Zăpezi prohibite, versuri, 2015; Cu moartea în hang de alăute, versuri, 2017; Guzganii de apă, roman, 2018, Amoruri second hand şi bahice efluvii (PreText, Câmpulung Moldovenesc, 2021).

Aceste date au fost publicate pe https://uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro/. Tot aici, poetul Lucian Alecsa aprecia: „Originalitatea scrierilor sale este incontestabilă, portativul liric pe care şi-a aşezat sentimentele, gândurile şi emoţiile este într-o cheie pur personală, cu reflexe venite din adâncul propriului lui suflet, nicidecum pigulite din lecturi. Chiar şi atunci când se vrea impersonal, versurile sale lasă în urma lor dâre de trăiri personale, generând un spectacol «în doi» de-o vioiciune aparte”.

 

·        „Am rămas mai săraci cu un Prieten!”

La aflarea veștii că Tucu Moroșanu nu mai este printre noi, poeta Mihaela Grădinariu a postat acest mesaj: „Am rămas mai săraci cu un Prieten! Încă nu ne-am dezmeticit bine din vestea asta... Tucu Moroșanu era omul care avea darul rar de a se bucura de ceilalți! El însuși bucurie, el însuși izvor de vorbe tihnite, izvor de tăceri cu tâlc... Împărățea, alăturea de doamna Steluța, peste un tărâm mirific. Baltă cu pești fabuloși, și lupta cu vidra nesătulă. Codrul brăzdat de cărări în lung și-n lat. Chilie ca de sihastru, de unde ieșea iuțarnic spre a săgeta vulpea cea lăcomoasă. Paseri măiestre, motani leneviți a ploaie. Ceața prietenoasă. Cărți peste cărți, icoane și ștergare. Și liniștea înstăpânită.

Liniștea atât de necesară scrisului... Și bucurie nesfârșită îmi era când auzeam la un telefon că, iată, a mai gătat un volum... Și-l așteptam, așa cum aștepți, primăvara, să-ți bată un copac înflorit în fereastră...

Și așa-l voi ține minte mereu pe Tucu Moroșanu, ca pe un pom cu de toate: și flori, și frunze, și rod bogat, de leac, și rădăcini adânci, și ramuri înspre Cer!

Drum lin în Lumina cea neapusă, dragul nostru Prieten!”.

Scriitorul Ioan Țicalo scria anul trecut despre poetul Tucu Moroșanu: „Poetul şi-a păstrat inocenţa, aflându-se departe de viciile şi dezordinea morală a semenilor. Satisfacţia lui e versul construit cu migală, care, la rândul său, îl poartă către zările albastre ale (auto) cunoaşterii ori îl aşază în preajma mirificului <Lac de argint>, susurul nestingherit al apei vălurite ducându-l, mai degrabă, în starea de vis poetic”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A plecat la Ceruri poetul și prozatorul câmpulungean Tucu Moroșanu.
 Vizualizări articol: 1148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A plecat la Ceruri poetul și prozatorul câmpulungean Tucu Moroșanu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei