Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 202 (8119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Primarul Mihăiță Negură acuză USR că instigă localnici față de amplasarea bazei pentru elicopterul SMURD destinat zonei de munte

Luni, 29 August 2022 (13:25:12)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un protest al Asociației „Bucovina Curată” și al fostului deputat USR Daniel Popescu, față de amplasarea Punctului de Operare Aeromedicală din Câmpulung Moldovenesc, este considerat de primarul orașului, Mihăiță Negură, drept „o acțiune de instigare  făcută de USR împotriva heliportului pentru elicopterul de salvare din zona de munte”. „Este o dezinformare și un joc politic urât. Nu-mi vine să cred că sunt oameni care sunt deranjați când se salvează vieți”, a declarat, luni, primarul Negură. Acesta a arătat că anul trecut, la predarea terenului pentru amplasament, de la Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc către Consiliul Județean Suceava, a avut o întâlnire cu locuitorii din zona respectivă, că a organizat dezbateri în cadrul cărora au venit specialiști care au explicat ce presupune acest punct de operare aeromedicală și care sunt argumentele pentru amplasamentul ales.

·       Primar Negură: „Pentru un pacient cu infarct sau victimă a unui accident grav, când fiecare minut contează, un elicopter de salvare face diferența între viață și moarte”

„Am luat în calcul 6 locații, inclusiv la fostul aeroport, dar acolo sunt cele 11 puțuri de apă ale orașului și nu putem construi nimic. Actuala locație este la două minute de spital, are toată infrastructura necesară și se află la cca 100 de metri de cea mai apropiată casă. Le-am explicat oamenilor că elicopterul se ridică numai la situații de urgență – pentru un pacient cu infarct, cu accident cerebral, victima unui accident grav de circulație  pe pârtia de schi, adică un pacient aflat în situația de a avea nevoie rapid de ajutor medical, când fiecare minut contează și un elicopter de salvare face diferența între viață și moarte. De asemenea, nu zboară noaptea. Locuitorii din cele aproximativ 15 case din perimetrul heliportului au înțeles și și-au dat acordul prin semnătură. Printre cei 22 care protestează sunt cei de la USR și persoane care locuiesc la disntanță mai mare și spun că elicopterul le va zbura țigla de pe casă”, a declarat primarul Negură.

Totodată, acesta a explicat că deliberativul câmpulungean a aprobat, săptămâna trecută, cu 13 voturi pentru și două împotrivă (ale consilierilor USR) extinderea suprafeței cedate Consiliului Județean, cu încă 1.000 de metri pătrați, față de cei 3.000 de mp alocați inițial, pentru îngroparea rețelei de medie tensiune.

Baza aeriană pentru elicopterul SMURD va fi amplasată în aproperea clădirii APIA, spre malul râului Moldova și va include punctul de decolare/ aterizare, hangarul și o clădire administrativă pentru piloți, personal medical și personal tehnic și va fi împrejmuită cu un gard de securitate.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Vasile Tofan a declarat că studiul de fezabilitate este aproape finalizat și după predare urmează licitația pentru proiectul tehnic și execuție. „Procedăm după toate normativele și legislația în vigoare”, a afirmat Vasile Tofan.

Elicopterul SMURD destinat bazei aeriene care se amenajează la Câmpulung Moldovenesc a fost recepționat încă din luna iunie a anului trecut, de Inspectoratul General de Aviație al MAI. Este un elicopter H135 multifuncțional destinat gestionării misiunilor de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice. Este un aparat echipat cu sistem de troliere pentru îndeplinirea misiunilor de căutare-salvare din zone greu accesibile.

Beneficiul unui astfel de elicopter va fi cuantificat în numărul de pacienți care vor avea acces la asistență medicală de urgență, într-un timp mai scurt de intervenție.

 

·       Daniel Popescu: „Cele două proiecte sunt foarte utile, însă amplasate în locații aberante”

Alegerea municipiului Câmpulung Moldovenesc pentru  amplasarea Punctului de Operare Aeromedicală a fost fundamentată pe localizarea geografică pentru zona de nord-est a ţării – aici nu se  intersectează aria de 30 de minute în cazul misiunilor de intervenţie primară cu cele ale punctelor de operare aeromedicale Târgu Mureş sau Iaşi. Distanța, de doar două minute, față de Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc a fost, de asemenea, un argument important, la fel ca și existența infrastructurii.

Menționăm că săptămâna trecută, cu ocazia vizitei prim-ministrului Nicolae Ciucă la Vatra Dornei, fostul deputat USR Daniel Popescu și reprezentanți ai Asociației „Bucovina Curată” și-au expus nemulțumirile în fața premierului. Ei au invocat „problemele cauzate de locațiile alese de către autoritățile locale și județene pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș și heliportul din zona rezidențială (literalmente între case) din Câmpulung Moldovenesc”. „Cele două proiecte sunt foarte utile, însă amplasate în locații aberante. Ca să rezolvăm ambele probleme, i-am propus domnului Ciucă să ia în calcul relocarea heliportului pe amplasamentul gropii de gunoi Mestecăniș”, a scris fostul deputat pe pagina sa de Facebook.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Mihăiță Negură acuză USR că instigă localnici față de amplasarea bazei pentru elicopterul SMURD destinat zonei de munte.
 Vizualizări articol: 1460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primarul Mihăiță Negură acuză USR că instigă localnici față de amplasarea bazei pentru elicopterul SMURD destinat zonei de munte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei