Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 140 (8057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” lucrează la un nou proiect: „Închinare Slăvitului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”

Vineri, 17 Iunie 2022 (09:18:20)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus lucrează la un nou proiect: „Închinare Slăvitului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, al cincilea DVD, ce va fi lansat, pe 2 iulie 2022, la Mănăstirea Putna.

Elevii au fost recent la București, unde au realizat mai multe filmări la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” și la Catedrala Patriarhală București. Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” din Vicovu de Sus „își asumă misiunea de a mărturisi, prin cânt și vers, frumusețea valorilor neamului românesc”. Dar cine nu cunoaște deja „familia oștenilor” de la Vicovu de Sus?

Grupul a luat ființă în anul 2010, la inițiativa profesorului Vasile Schipor, cu binecuvântarea starețului Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, din dorința de a promova valorile cultural-religioase din Bucovina.

Profesorul Vasile Schipor, coordonatorul și sufletul acestui grup vocal-tradițional, ne-a spus că, încă de la început, și-a propus să ducă mai departe activitățile începute de vrednicul de pomenire părintele Ionel Maloș, trecut la cele veșnice în anul 2004. „Acest  grup reprezintă o cinste pentru comunitatea din Vicovu de Sus și oferă un alt mod de trăire a credinței ortodoxe străbune. În ciuda atâtor alte tentaţii cotidiene, s-a ales folclorul, tradiția ca mijloc de exprimare, de etalare a talentului şi creativităţii tinerilor noştri. Pentru noi, tradiţia este viaţă. Încerc să-i învăţ pe copii să descopere valorile autentice şi, mai mult, să le trăiască, să le transmită, să le pună în lumină. Eu cred cu tărie că <tradiţiile sunt amintirile sfinte ale omului de pe vremea când trăia în Rai>, cum spunea unul dintre sfinţii închisorilor”, ne-a mărturisit prof. Vasile Schipor.

·        Tinerii vor să păstreze nealterat tezaurul limbii și al tradiţiilor noastre românești

Acești tineri din Vicovu de Sus au reușit să bucure oameni de pretutindeni, din țară și din străinătate, și să lase stropi de fericire, de emoție, de culoare, de românism pe oriunde au călătorit, în toți acești ani.

Prin acest grup au trecut generații de tineri liceeni, care au purtat cu responsabilitate și mândrie numele de „oșteni ai Măriei Sale, Ștefan cel Mare și Sfânt”. Membrii grupului au participat la diferite activități culturale, atât în țară, cât și în afara granițelor țării, dând mărturie prin cânt și vers despre adevăratele valori ce ne reprezintă ca neam.

„Grupului vocal-tradițional îi revine frumoasa, dar greaua misiune de a continua și de a îmbogăţi tradiţia străbunilor noștri. Tinerii vor să păstreze nealterat tezaurul limbii și al tradiţiilor noastre românești. Satele noastre încă mai păstrează comori ale culturii populare care leagă cu un fir roșu trecutul cu viitorul. Originalitatea formelor de prezentare (versuri  din  poezia românească, melodii şi dansuri populare: specifice zonei etnofolclorice în care ne aflăm), îmbinate într-un scenariu divers, dar discret, încearcă să dea personalitate  acestui grup”, spune prof. Vasile Schipor.

 

·        700 de tineri au pășit de-a lungul anilor în grupul de la Vicovu de Sus

 

Reprezentând cu mândrie numele localității Vicovu de Sus, acest grup își propune promovarea respectului și interesului față de tradițiile culturale în rândul tinerilor și nu numai. Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” este un promotor al adevăratelor valori, „care nu pot fi povestite, ele, valorile, trebuie văzute prin ochii acestor tineri”.

Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus a crescut și crește sub streașina Mănăstirii Putna. În colaborare cu Mănăstirea Putna au fost lansate 4 DVD-uri intitulate „Din cetatea lui Ștefan, vă colindăm an de an”, în 2016, „Dragostea de neam și țară”, în 2018, „Destin bucovinean. Masacrul de la Fântâna Albă”, în 2019, „Graiul neamului”, în 2021, iar vara aceasta, pe 2 iulie, va fi lansat și al cincilea DVD, intitulat „Închinare Slăvitului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, cu ocazia împlinirii a 30 ani de la trecerea sa în rândul sfinților.

Din anul 2010 și până în prezent, au călcat pragul grupului peste 700 de tineri, fiecare dintre ei promovând iubirea pentru tradiție, cultură, dar și credința și dragostea pentru Dumnezeu. Majoritatea dintre ei sunt acum studenți sau familiști, așezați la casele lor, dar își amintesc cu drag de experiențele din cadrul grupului care i-au format și i-au clădit spiritual, care le-au cultivat valorile și talentele și i-au ajutat să devină adevărați „pioni ai societății”. Tinerii care fac parte din „familia oștenilor”, după cum ne-a destăinuit coordonatorul lor,  îmbrățișează valorile la nivel general, nu doar prin cântec, ci prin trăire și simțire, aceștia învățând să facă din tradiție, cultură, spiritualitate, din valorile și virtuțile creștine un stil de viață pe care să-l cultive într-un mod bine plăcut lui Dumnezeu.

·        12 ani de rodnică activitate

Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” a avut, în cei 12 de ani de existență, o rodnică activitate atât în țară (concerte la Ateneul Român, Patriarhia Româna, TVR, Parlamentul României, Mitropolia Moldovei - Iași), dar și în diaspora (Italia, Austria, Bucovina de Nord, Moldova, Germania). Are o  deosebită colaborare cu Trinitas TV, TVR,  dar și cu televiziunile locale din Suceava. Grupul de tineri are o colaborare fructuoasă și cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava și cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

·        „Am învățat că oamenii simpli pot dărui și sensibiliza mai mult decât ar crede și că noi toți suntem creionul din mâna lui Dumnezeu”

Am dorit să aflăm ce înseamnă acest grup pentru cei care fac parte din el, pentru cei care trudesc și aduc atâta bucurie publicului. Am aflat de la Maria Bodale că „în mijlocul acestei familii am dobândit cele mai frumoase amintiri, trăiri, experiențe. Ceea ce sunt eu astăzi se datorează atât acestui grup, cât și coordonatorului, prof. Vasile Schipor. Toate trăirile și-au pus amprenta în șlefuirea și formarea mea ca om. Acum mă uit în urmă și îi mulțumesc lui Dumnezeu că a rânduit (în așa fel încât) să fiu aici, în sânul acestei familii. Emoțiile de la fiecare prestație a noastră nu se vor uita niciodată, deoarece fiecare loc are povestea și lecția sa de dăruit. Am învățat că oamenii simpli pot dărui și sensibiliza mai mult decât ar crede și că noi toți suntem creionul din mâna lui Dumnezeu, cu care acesta așterne în cartea sufletului fiecărui om care ne ascultă cântând, bucurie, dragoste, emoție”.

Tânăra ne-a mai mărturisit că a trecut, împreună cu colegii din grupul vocal, prin momente frumoase, dar și multe încercări, dar cel mai important este că ei au rămas uniți, indiferent de situație, acest lucru fiind cea mai bună și frumoasă definiție a cuvântului „familie”. „Am învățat să dăruim, cei mai mari celor mici - ca de la un frate mai mare, la un frate mai mic - pentru a lăsa moștenire ceva ce, până la urmă, a fost primit de către fiecare dintre noi la un moment dat. Un an mă desparte de plecarea mea trupească din acest grup, căci cu sufletul voi rămâne veșnic, și totodată nădăjduiesc, în continuare, să-mi îndeplinesc datoria așa cum se cuvine, ca soră mai mare și să plec cu inima împăcată, conștientizând că în urma mea vor rămâne tineri de valoare care vor dărui la rândul lor poate mai mult decât am reușit eu să dăruiesc și care veșnic vor fi cu gândul la Hristos”, a completat Maria Bodale.

·        „Împreună putem oferi o fărâmă de <acasă> celor aflați departe, am redescoperit o nouă definiție a cuvântului <unitate>”

Am vrut să știm ce înseamnă „familia oștenilor” pentru Ioana Puha, astfel că am provocat-o să ne mărturisească: „Când mă gândesc la familia oștenilor mă încearcă un amalgam de gânduri și de sentimente cărora oricât de mult m-aș strădui să le dau formă prin cuvinte ar fi în zadar. De ce? Pentru că nu poți defini în cuvinte un loc în care trăiești cele mai frumoase și complexe experiențe din viața ta, nu poți descrie fericirea și împlinirea pe care o trăiești ca membru al acestui grup care ușor, ușor devine parte din tine, te completează și zilnic te formează și te perfecționează ca ființă, nu poți defini cuvântul acasă și mai mult decât atât nu poți descrie în cuvinte ce simți când te gândești la familie. Grupul vocal-tradițional <Ai lui Ștefan, noi oșteni> a devenit pentru mine o adevărată familie, a devenit <acasă>, un mediu în care am crescut spiritual, m-am format și mă formez zilnic, un loc în care am clădit cele mai frumoase prietenii și m-am înconjurat de oameni simpli, dar valoroși, de oameni <lumină>, un loc în care am trăit și trăiesc cele mai frumoase experiențe ale adolescenței mele”.

La fel ca și ceilalți membri ai grupului din Vicovu de Sus, și Ioana Puha, în mijlocul familiei oștenilor s-a format, și-a clădit principiile și valorile după care își ghidează existența. „Am plâns, am râs, am trăit intens, am învățat ce înseamnă să faci cu adevărat parte dintr-un întreg și că avându-l pe Dumnezeu în inimă și-n gând nimic nu pare imposibil. Am învățat aici cum este să împărătești cu cineva cele mai frumoase, emoționante și puternice trăiri, am învățat că împreună suntem capabili să sensibilizăm și să transmitem prin cânt, prin vorbă, prin simplitate mai mult decât credem, că putem oferi o fărâmă de <acasă> celor aflați departe, am redescoperit o nouă definiție a cuvântului <unitate> și am învățat că noi, oamenii, suntem cel mai frumos mod prin care Dumnezeu schimbă viețile altora. Nu voi uita niciodată emoția, fericirea, împlinirea pe care am trăit-o în cadrul grupului, nu voi uita trăirile intense pe care le-am simțit aici, nu voi uita emoțiile din spatele fiecărei prestații și fără doar și poate nu voi uita experiențele și provocările peste care am trecut împreună, ca o familie, provocări care ne-au unit și mai mult și ne-au învățat că nimic nu poate să doboare ceea ce este făcut cu credință, devotare și dragoste pentru Dumnezeu. Sunt recunoscătoare pentru tot ce am trăit și am învățat aici și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a oferit bucuria de a face parte din acest mic univers salvator în mijlocul căruia m-am format și am devenit cu adevărat eu”, spune Ioana Puha.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” lucrează la un nou proiect: „Închinare Slăvitului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”.
 Vizualizări articol: 963 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” lucrează la un nou proiect: „Închinare Slăvitului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei