Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 124 (8041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gheorghe Flutur: Maestrul George Sîrbu a fost un om care a făcut atât de multe pentru cultura și autenticul din județul Suceava

Luni, 30 Mai 2022 (14:42:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ședința Consiliului Județean Suceava de luni a început, la propunerea șefului instituției Gheorghe Flutur, cu un moment de reculegere în memoria maestrului George Sîrbu, care a încetat din viață vineri, 27 mai 2022. Gheorghe Flutur a spus apoi că dispariția maestrului George Sîrbu este o grea pierdere pentru județul Suceava, pentru Bucovina. Flutur a spus că George Sîrbu a fost „dirijorul nostru drag”, un om „care a plecat dintre noi”, dar care a făcut atât de mult pentru cultura, folclorul și pentru autenticul din județul Suceava și din Bucovina. El a ținut să facă o evocare scurtă a vieții maestrului George Sîrbu, amintind că acesta s-a născut pe 5 februarie 1937, a absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București în anul 1973, iar între anii 1961 și 1979 a activat ca dirijor al orchestrei de muzică populară a Ansamblului Ciprian Porumbescu Suceava. De asemenea, în perioada 1980 – 1989 George Sîrbu a fost dirijor și director al orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței” din Bacău, iar între anii 1990 și 1995 a fost numit director și secretar muzical la Ansamblul Ciprian Porumbescu Suceava. „Compozitorul, dirijorul și folcloristul George Sîrbu a fost una dintre personalitățile de geniu ale acestor ținuturi, apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanți dirijori de orchestră populară din ultima jumătate de veac și unul dintre cei mai autorizați culegători de folclor din zona Moldovei. George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare. Prima dată a scris muzică ușoară, iar la vârsta de 18 ani a început să culeagă folclor mergând prin vetrele folclorice ale Bucovinei, culegând folclor poetic, coregrafic și muzical”, a spus șeful administrației județene.

Gheorghe Flutur a amintit că din 17 octombrie 2009, George Sîrbu este cetățean de onoare al județului Suceava, iar pe 29 octombrie 2018 acesta a primit distincția „Meritul Bucovinei”.

După ședința Consiliului Județean Suceava, conducerea instituției și membrii deliberativului au depus o coroană de flori în capela de la Biserica Sf. Înviere, unde este depus corpul neînsuflețit al maestrului George Sîrbu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheorghe Flutur: Maestrul George Sîrbu a fost un om care a făcut atât de multe pentru cultura și autenticul din județul Suceava.
 Vizualizări articol: 643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gheorghe Flutur: Maestrul George Sîrbu a fost un om care a făcut atât de multe pentru cultura și autenticul din județul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei