Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 105 (8022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Performanță

Cosmin Țugui, de la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, primul elev din România care participă la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), ce se va desfășura în SUA

Sâmbătă, 7 Mai 2022 (09:56:24)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Performanță deosebită pentru elevul Cosmin Țugui, din clasa a XII-a E, de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, care s-a calificat la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), ce se va desfășura, la sfârșitul lunii iulie, în orașele americane New York și Princeton.

Cosmin, coordonat de prof. dr. Adrian Puiu, a înregistrat o premieră, fiind primul elev din România care participă la această competiție.

Am aflat de la îndrumătorul elevului, de la prof. dr. Adrian Puiu, care este și directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” (CNEH), că această competiție nu se află în calendarul actual al MEN, însă organizatorul Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), International Academic Competitions, are propriul sistem de calificare pentru elevi din afara SUA, în forma unui Qualifying Exam. Cosmin a obținut un punctaj foarte bun la acest test de calificare în limba engleză, 48 din 50 de puncte, cu mult peste pragul de calificare.

 

  • Pasiunea pentru istorie

 

Cosmin Țugui ne-a spus și cum a ajuns la performanța de a se califica la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO): „Am ales să accept această provocare, ce iese oarecum din granițele competițiilor obișnuite de la noi, datorită pasiunii mele pentru istorie. Mai apoi, mi s-a părut captivantă perspectiva organizatorilor (am beneficiat de un model de subiect înaintea susținerii testării propriu-zise), prin care istoria este văzută ca parte integrantă a paletei complexe a disciplinelor umaniste. Întrebările au reflectat predominant toate epocile din istoria Europei și SUA, însă, în fapt, au fost aspecte legate de evoluția tuturor continentelor, incluzând dinastiile chineze, prim-miniștrii Indiei, state din Oceania. Nu au lipsit nici domenii conexe precum filosofia, istoria marilor descoperiri științifice sau chiar aspecte de politică contemporană (șefi de state, partide politice dominante sau conflicte geopolitice actuale)”. Tânărul a primit vestea că este calificat la această prestigioasă competiție chiar de la coordonatorul central al IHO, David Madden.

  • Mereu pe podium

Elevul Cosmin Țugui a obținut rezultate deosebite de-a lungul timpului: premiul I la faza județeană a Olimpiadei de istorie în clasele a VIII-a și a X-a (cu nota 10); premiul al II-lea la faza județeana a Olimpiadei de istorie în clasele a IX-a și a XII-a; este olimpic și la alte discipline; Cosmin este câștigătorul Marelui Premiu la Concursul de discursuri organizat cu prilejul manifestării celebrării a 150 de ani de la Serbarea de la Putna din 1871, în juriu aflându-se Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Romane. Cosmin Țugui este șeful de promoție al absolvenților acestei generații la CNEH  - cu media generală 10.

 

 

 

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cosmin Țugui, de la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, primul elev din România care participă la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), ce se va desfășura în SUA.
 Vizualizări articol: 2123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cosmin Țugui, de la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, primul elev din România care participă la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), ce se va desfășura în SUA5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei