Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 92 (8009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prețul motorinei, în continuă creștere. Care este explicația?

Miercuri, 20 Aprilie 2022 (13:08:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După o scurtă perioadă de stagnare, prețul motorinei a început din nou să urce. Miercuri, la benzinăriile din municipiul Suceava un litru de motorină standard se vindea cu prețuri cuprinse între 8,46 de lei la Luk Oil și 8,60 de lei la Mol. Dacă e să luăm în calcul un preț mediu de 8,50 de lei/litru, asta înseamnă 1,72 de euro/litru, adică exact cu același preț cu care se vinde în Italia, spre exemplu. Când vine vorba de motorina superioară, aceasta se comercializează la pompă cu prețuri care pleacă de la 8,82 de lei/litru și ajunge chiar și 9,08 lei/litru. În comparație, benzina standard se vinde cu prețuri cuprinse între 7,68-7,78 de lei/litru. Care este explicația pentru aceste diferențe de prețuri, în condițiile în care înainte de începerea războiului motorina era mai ieftină ca benzina? Una dintre explicații este aceea a războiului din țara vecină și necesarul de motorină pentru diferite tipuri de vehicule militare. Pe de altă parte, suntem în plină campanie agricolă de primăvară, iar carburantul folosit în mod preponderent este motorina. Și totuși, la mijloc nu ar putea fi vorba și de o speculă din partea lanțurilor de benzinării care funcționează în România? Cum se face că în Italia prețurile la benzină și motorină sunt aproape identice, iar la noi există această diferență de aproape un leu la fiecare litru cumpărat? Scumpirea tot mai mult a motorinei nu face altceva decât să aducă și majorări de prețuri la celelalte produse, pentru că motorina este folosită în cea mai mare parte de mijloacele de transport care aduc marfa de la producător la magazine. Atâta vreme cât benzina este mai ieftină cu aproape un leu, iar înainte de război era mai scumpă decât motorina, este destul de evident că lanțurile de benzinării au profitat de cererea mare și au ridicat prețurile. Nu cred că prețul de rafinare a crescut în cazul motorinei și a scăzut în cazul benzinei. Instituțiile statului român, și sunt suficiente, ar trebuie să analizeze această situație, iar dacă vor reglementa lucrurile vor reuși să stopeze, măcar parțial, creșterea prețurilor la alte produse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prețul motorinei, în continuă creștere. Care este explicația?.
 Vizualizări articol: 1339 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Prețul motorinei, în continuă creștere. Care este explicația?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei