Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 88 (8005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gheorghiu anunță încă un pas important pentru restaurarea Conacului Vârnav Liteanu din orașul Liteni

Vineri, 15 Aprilie 2022 (14:31:51)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Fostul ministru al Culturii, deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu, a anunțat că în Guvernul României s-a făcut un nou pas important pentru restaurarea Conacului Vârnav Liteanu din orașul Liteni. Bogdan Gheorghiu a arătat că în ședința Guvernului din data de 14 aprilie 2022 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 mil. EUR, pentru susținerea Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală și a semnării textului negociat al Acordului-cadru de împrumut de către ministrul Finanțelor”, prin care vor fi restaurate mai multe clădiri cu destinație culturală.

Gheorghiu a explicat că realizarea unui nou acord de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate a sa pe parcursul mandatelor pe care le-a avut ca ministru al Culturii. „Activitatea a început în vara anului 2020 și în noiembrie 2020 am făcut primul pas important, prin memorandumul aprobat de Guvern pentru înaintarea cererii de împrumut. Un al doilea l-am făcut în octombrie 2021, prin aprobarea memorandumului pentru începerea negocierii efective a acordului de împrumut, în baza aprobării Consiliului de Administrație BDCE a cererii. Urmăresc cu satisfacție evoluția acestui proiect la care țin foarte mult și care mai avea doar câțiva pași până la realizare”, a spus deputatul PNL de Suceava.

El a mai precizat că „astăzi suntem mai aproape de momentul operaționalizării proiectului”, aceasta după ce Ministerul Culturii a anunțat aprobarea memorandului de încheiere a negocierii acordului de împrumut în valoare de 216 milioane de euro. Bogdan Gheorghiu a declarat că această sumă reprezintă 80% din costul total al proiectului, diferența urmând a fi asigurată de la bugetul de stat.

Gheorghiu a reamintit că prin acest proiect, cu o valoare totală de 270 milioane euro, se vor consolida, restaura și moderniza șase clădiri monumente istorice, se va reabilita o clădire culturală și se va construi o alta, în București și în șase județe din țară. „Ca sucevean sunt poate cel mai mândru de includerea Conacului Vârnav Liteanu printre obiectivele vizate de proiect. Acesta va parcurge un amplu proces de restaurare și va deveni centru de pregătire pentru restauratori, care va contribui prin activitatea sa la protejarea patrimoniului arhitectural, în Suceava, dar și în restul țării”, a încheiat Bogdan Gheorghiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheorghiu anunță încă un pas important pentru restaurarea Conacului Vârnav Liteanu din orașul Liteni.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gheorghiu anunță încă un pas important pentru restaurarea Conacului Vârnav Liteanu din orașul Liteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei