Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 85 (8002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Echipa medicului urolog Filip Alexei a extras o piatră din rinichiul unei paciente, printr-o incizie în piele de doar 2 cm

Marţi, 12 Aprilie 2022 (13:27:00)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operată de calcul renal („piatră la rinichi”), la Spitalul Judetean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, printr-o metodă minim invazivă și care asigură recuperarea într-un timp mai scurt decât metoda clasică, anume prin nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator. Echipa operatorie a fost formată din medicii urologi Alexei Filip, Andrei Ilisei, Radu Mitelea, împreună cu asistentele de bloc operator Ioana Bumbu și Loredana Corocăescu. Rahianestezia și monitorizarea funcțiilor vitale au fost asigurate de medicul ATI Alina Nistor și asistenta Mariana Crihan.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a informat că intervenția s-a efectuat săptămâna trecută, la  o pacientă care prezenta colici renale repetitive și hematurie intermitentă, provocate de un calcul renal de 2,1 cm.

Doctorul Filip Alexei, medic primar urolog, a explicat că nefrolitotomia percutanată reprezintă o intervenție chirurgicală minim invazivă, în care se face o incizie la piele de 1-2 cm, prin care medicul urolog crează un „tunel” până în căile renale, sub control radiologic și ecografic. Prin acest  „tunel” se introduce un instrument numit nefroscop, cu care se sparg pietrele cu diametrul de peste 2 cm situate în rinichi. Tot prin acest tunel se extrag apoi fragmentele calcare. Față de intervenția chirurgicală clasică, nefrolitotomia percutanată reduce durata spitalizării, cicatricea este de 1-2 cm, față de incizia clasică, de aproximativ 10 cm, iar durerile postoperatorii sunt minime. Intervenția se desfășoară sub anestezie generală sau rahidiană. „Deși este o intervenție minim invazivă, fiind o operație de amploare, poate atrage după sine și posibile complicații, cele mai redutabile fiind infecția urinară, care necesită antibioterapie, și sângerarea la nivelul rinichiului, care în proporție de 0,3 % din cazuri poate duce și la extirparea rinichiului”, a declarat dr. Alexei. Pacienta în vârstă de 39 de ani căreia i s-a îndepărtat piatra la rinichi prin această metodă a fost externată după 5 zile, cu stare generală bună, vindecată.

Doctorul Teodorovici a precizat că această tehnică de extragere a calculilor a mai fost realizată la Spitalul Județean Suceava în cadrul secției de Urologie în anii precedenți, dar în mai mulți timpi operatori, de către medicii urologi Bogdan Mardari Bogdan și Ionuț Jurchiș Irimie. În cazurile complicate, extragerea nu se poate practica într-un singur timp operator deoarece trebuie rezolvate și problemele conexe.  Dr. Teodorivici a mai spus că nefrolitotomia percutanată se efectuează doar în câteva centre universitare și clinici private din România, Spitalul Județean Suceava beneficiind de aparatura necesară pentru efectuarea unei astfel de intervenții minim invazive.

„Conducerea spitalului și Consiliul Județean vor fi permanent alături de medicii care vor să facă performanță și vor continua să sprijine evoluția actului medical sucevean prin achiziționarea de echipamente și instruirea personalului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al spitalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Echipa medicului urolog Filip Alexei a extras o piatră din rinichiul unei paciente, printr-o incizie în piele de doar 2 cm.
 Vizualizări articol: 1533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Echipa medicului urolog Filip Alexei a extras o piatră din rinichiul unei paciente, printr-o incizie în piele de doar 2 cm0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei