Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 78 (7995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu, săltat pentru că ar fi luat mită de 40.000 de euro

Luni, 4 Aprilie 2022 (19:34:12)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la DNA Cluj-Napoca au descins luni la sediul Consiliului Județean Suceava (Casa Prieteniei), unde au realizat un flagrant. Protagoniști au fost omul de afaceri Vasile Ioan Rîpan, mituitor, respectiv Silviu Cristinel Crețu, cel care a luat mita.

Omul de afaceri a dat banii în condițiile în care a făcut o sesizare la DNA Cluj-Napoca (a considerat că structurile de acolo pot acționa mai corect). Practic, a fost organizat un flagrant, iar vicepreședintele CJ Suceava ar fi fost prins de procurori cu banii pe masă.

Conform datelor oficiale transmise ulterior de DNA Cluj-Napoca, Rîpan îi mai dăduse lui Crețu, în decembrie 2021, alți 40.000 de euro, dar a considerat că nu se mai poate lăsa șantajat, și de această dată a beneficiat de prevederile legii legate de denunțători.

Cristinel Crețu a fost ridicat de procurori și dus la sediul DNA Suceava pentru a fi audiat.

 

·        Rîpan a reziliat recent cel mai mare contract cu CJ Suceava

Omul de afaceri Rîpan a reziliat recent contractul pe care îl avea în vigoare privind modernizarea a două mari porțiuni de drum județean, pe axialul Suceava-Iași. Este vorba de un prim lot care începe de la limita județului Iași, trece prin Dolhasca, Liteni, Udești, Bosanci, Ipotești și continuă cu un al doilea lot, care leagă localitățile Liteni, Stroiești, Costâna, Dărmănești cu drumul european E85. Omul de afaceri a reziliat contractul declarând că nu mai poate lucra în condițiile financiare de la semnare, în special din cauza exploziei prețurilor.

În această perioadă, omul de afaceri era exasperat de faptul că instituția Consiliul Județean Suceava a procedat la executarea garanțiilor de bună execuție emise de către Exim Bank și a garanțiilor pentru plata reținerilor emise de către Banca Comercială Română pentru lucrarea în cauză.

”Considerăm că executarea garanților a fost efectuată în mod abuziv, prin fapte delictuale reprobabile, generatoare de prejudicii delictuale directe și indirecte cu consecințe extrem de grave față de patrimoniul subscrisei.

Vă somăm să ne restituiți de îndată, în totalitate, sumele pe care le-ați executat prin plățile ordonate emitenților garanțiilor, împreună cu dobânda legală penalizatoare în relațiile dintre profesioniști.

Prezenta cerere nu este de natură a acoperi întregul prejudiciu pe care ni l-ați creat și care în prezent continuă să se dezvolte. Ulterior prezentei vom reveni cu o cerere de reparare a întregului prejudiciu direct și indirect.

Considerăm că pentru prejudiciile generate de executarea abuzivă a instrumentelor financiare de garantare sunt responsabili deopotrivă Consiliul Județean Suceava, cât și funcționarii publici care au redactat actele preparatoare cererilor de executare, sens în care vă solicităm să ne comunicați copii după documentele care au stat la baza deciziei de executarea garanțiilor”, se arată într-o adresă recentă a firmei Autotehnorom, administrată de Ioan Vasile Rîpan, către CJ Suceava.

Încrengătura este mai complexă și în joc ar fi vorba de mai multe contracte de întreținere.

 

 

 

·        Două tranșe de 40.000 de euro, la interval de mai bine de doi ani, pentru ca un contract să decurgă în bune condiții

Procurorii de la DNA Cluj-Napoca au oferit primele date oficiale despre anchetă, luni după-amiază. Se confirmă oficial că ar fi vorba de două tranșe de 40.000 de euro, pentru două contracte diferite, bani dați la interval de mai bine de doi ani de zile.

”La începutul lunii decembrie 2020, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp.

Ulterior, în perioada 16-29 martie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava.

În acest context, la data de 4 aprilie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel ar fi primit de la omul de afaceri, cu titlu de mită, suma de 40.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante în interiorul clădirii CJ Suceava”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

Vicepreședintele CJ Suceava se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu, săltat pentru că ar fi luat mită de 40.000 de euro.
 Vizualizări articol: 8869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu, săltat pentru că ar fi luat mită de 40.000 de euro5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei