Proiectul educațional „Ziua Mondială a Pianului. Lumea în 88 de Sunete”, cu implicarea elevilor și profesorilor din trei licee sucevene



Proiectul educațional „Ziua Mondială a Pianului. Lumea în 88 de Sunete”, cu implicarea elevilor și profesorilor din trei licee sucevene
Proiectul educațional „Ziua Mondială a Pianului. Lumea în 88 de Sunete”, cu implicarea elevilor și profesorilor din trei licee sucevene

Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, împreună cu Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților desfășoară, în perioada 29 martie 2022 – 29 martie 2023, Proiectul educațional „Ziua Mondială a Pianului. Lumea în 88 de Sunete”.
Prima acțiune are loc pe 29 martie, la ora 16:30, în sala Auditorium, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” – Suceava.
Proiectul a fost avizat de prof. Alexandra Veronica Bejinariu, directorul Colegiului de Artă Suceava, arhid. prof. dr. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul Seminarul Teologic Liceal Ortodox Suceava și prof. Dan Popescu, directorul Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava și a fost coordonat de prof. Adriana-Teodora Iftimiu, preot prof. Tablan-Popescu Lucian-Ionuț, coordonatorul pentru proiecte și programe educative și extrașcolare (CPPE) din cadrul Colegiului de Artă, prof. Gabriela-Parascheva Hisem, prof. Adrian-Mihai Frîncu.
„Școala este locul în care, copil fiind, dobândim uzanțe, cunoștințe, un modus vivendi care își va pune mai mult sau mai puțin amprenta pe toatǎ viața și activitatea noastrǎ ulterioarǎ, locul unde învǎțǎm sǎ învățăm sǎ trǎim și sǎ iubim, sǎ-i iubim pe cei ce ne sunt mentori, pe înaintași, cultura și progresul. În fiecare an, pe 29 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Pianului, zi care reunește iubitorii muzicii din toată lumea în celebrarea acestui așa numit «Rege al instrumentelor muzicale». Totodată, această zi încurajează pianiștii de toate vârstele să cânte. De o adaptabilitate și o expresivitate aparte, pianul e la el acasă atât în lumea muzicii clasice, cât și în universul jazului și al muzicii pop”, a explicat prof. Gabriela-Parascheva Hisem.
Schimb de experiență
Scopul acestui proiect este stimularea interesului și a dorinței de a se cunoaște tainele pianului și de a forma noi cercuri de prieteni; dezvoltarea spiritului de colaborare între elevi, în vederea realizării sarcinilor date; organizarea unor activități comune (sesiune comunicări, recital, întâlniri); atragerea elevilor în activități cultural-muzicale, recital, vizită; realizarea unui schimb de experiență benefic elevilor și cadrelor didactice implicate.
Obiectivele propuse de organizatori pentru elevi: dezvoltarea abilităților de comunicare și socializare; manifestarea interesului și a dorinței de colaborare în activități comune organizate; să știe să colaboreze, să ia exemple pozitive, în spiritul artei, bunătății, hărniciei și demnității prin exemple; să-și exprime prin activitatea muzicală, sentimente, trăiri și impresii; să-și dezvolte simțul sonorității de calitate; să-și cultive expresivitatea în interpretare; să participe alături la activități legate de interpretarea la pian; să-și formeze deprinderea unui comportament adecvat în cadrul recitalului de pian; dezvoltarea colaborării și cooperării între cadrele didactice din cele trei unități partenere; promovarea dialogului și a comunicării între elevi, cadre didactice și celor trei instituții implicate în proiect.
Proiectul include implicarea elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, al reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Suceava (inspector de arte prof. Loredana-Mihaela Ceică și inspector de religie prof. Daniela-Luminița Ceredeev), al reprezentanților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, al cadrelor didactice, al părinților și al comunității locale. Beneficiari direcți ai proiectului „Ziua Mondială a Pianului. Lumea în 88 de Sunete” sunt elevii și profesorii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava; elevii și profesorii Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava și elevii și profesorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava. Realizatorii proiectului sunt profesori parteneri de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava:dir. adj. prof. Elena Istrate, prof. Adriana-Teodora Iftimiu, prof. Iulia Buraciuc, prof. Gabriela-Parascheva Hisem, prof. Ionuț Micliuc, prof. dr. Corina Răducanu, prof. dr. Cătălin Alexandru Chifan, prof. Laura Pintileasa, prof. Iulian Asimionesei, prof. Johannes Raimund Onesciuc, prof. Sergiu Grapă, prof. Daniel Călin, prof. Emilian Gavrilean; profesori parteneri de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava: preot prof. Lucian-Ionuț Tablan Popescu, prof. Adrian Mihai Frîncu; profesori parteneri de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava: preot prof. Lucian-Ionuț Tablan Popescu. La final, se vor întocmi un portofoliu și un CD cu activitățile proiectului.



Recomandări

Medalii și premii pentru Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului „Ștefan cel Mare” la un festival din Spania