Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 59 (7976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prioritate

Modificări legislative care vin în sprijinul familiilor care vor să adopte un copil

Sâmbătă, 12 Martie 2022 (14:53:43)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, la sfârșitul anului trecut erau înregistrați 41 de copii care au primit încredințări în vederea adopției, 43 de minori care au primit încuviințări pentru adopții naționale, iar pentru 51 de copii s-a deschis procedura de adopţie naţională.

Un copil poate fi adoptat numai dacă se află în sistem cu măsură de protecție și după ce instanţa de judecată l-a declarat adoptabil.

Am aflat de la consilierul juridic Gabriela Elena Prundel, șef Birou adopții și post adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, că Legea adopției a suferit modificări care vin în sprijinul familiilor care doresc să adopte un copil.

„Aceste modificări privesc posibilitatea familiilor care nu au venit în potrivire cu copii din județ, timp de șase luni de la data atestării, să vină în potrivire cu copii adoptabili din țară. S-a urmărit reducerea timpului de așteptare a familiilor care nu au văzut nici un copil și au disponibilitatea de a se deplasa în țară”, ne-a explicat Gabriela Prundel.

Începând cu luna februarie 2022, familiile cu atestat mai vechi de 6 luni intră în potrivire la nivel național cu copii adoptabili, în ordinea vechimii atestatului. De exemplu, o familie din județul de domiciliu, după primele 6 luni de la eliberarea atestatului poate intra în potrivire cu un copil din același județ, doar dacă are atestat eliberat în aceeași zi cu o familie din țară.

Prioritate au familiile care au atestat eliberat recent pentru copii declarați adoptabili din județul de domiciliu. „De exemplu, o familie atestată anul trecut, în luna iunie, care are atestat valabil, va intra în potrivire cu copii din țară, dar o familie atestată anul acesta, în luna ianuarie, va intra în potrivire cu copii din județul Suceava până în luna iunie, iar din luna iulie familia va veni în potrivire cu copii din țară”, a explicat Gabriela Prundel.

Am aflat de la directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, faptul că atestatul are valabilitate 5 ani, dar familia este necesar a fi reevaluată anual, ea putând modifica criteriile privitoare la copilul pe care și-l dorește și pentru care a fost atestată. Criteriile de selecție a copilului pentru o familie atestată sunt conforme cu fișa de caracteristici pe care familia o completează la evaluarea în vederea obținerii atestatului de familie adoptivă, respectiv la reevaluarea anuală în cazul celor cu atestat valabil (pentru fiecare copil declarat adoptabil se completează o fișă de caracteristici și fiecare familie completează în cadrul evaluării o fișă cu caracteristicile copilului pe care consideră că poate să-l crească).

 

  • Decontare: 200 de lei pe zi, de persoană, timp de maximum 10 zile

Criteriile de selecție a copilului sunt: grupa de vârstă, sexul copilului, numărul de copii și starea de sănătate a copilului. Fișa de caracteristici a copilului cuprinde itemii privind starea de sănătate, grupați în trei categorii: fără probleme medicale, cu nevoi medicale care pot fi recuperate și boli grave.

Șefa Biroului adopții și post adopții Suceava, Gabriela Elena Prundel, ne-a mai explicat că, în cazul în care o familie adoptă un copil din alt județ, acesteia i se decontează cheltuielile legate de transport, cazare și masă în cuantum de 200 de lei pe zi, de persoană, timp de maximum 10 zile, de către direcția de domiciliu a familiei, dar decontarea se va face după ce familia a trecut copilul pe numele ei. „Potrivirile în țară  se fac în ordinea vechimii atestatului, luându-se în considerare prima dispoziție de atestare”, a completat Gabriela Prundel.

 

 

 

Vă reamintim că 43 de copii „ai statului” din județul Suceava, care sunt în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, și-au găsit anul trecut o familie iubitoare și au fost adoptați. Majoritatea acestor copii adoptați erau crescuți de asistenți maternali, dar au fost și copii adoptați de rudele la care au fost inițial în plasament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modificări legislative care vin în sprijinul familiilor care vor să adopte un copil.
 Vizualizări articol: 1381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modificări legislative care vin în sprijinul familiilor care vor să adopte un copil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei