Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 56 (7973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Efectele războiului: creșteri de prețuri și scumpiri în lanț

Miercuri, 9 Martie 2022 (17:05:59)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Războiul din țara vecină izbucnit acum două săptămâni are efecte directe și asupra sucevenilor. În afara valului mare de refugiați care a intrat deja în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret și care continuă să vină, o serie de produse s-au scumpit extrem de mult, iar prețurile se modifică practic de la o zi la alta. Poate cele mai evidente scumpiri sunt cele care vizează combustibilul. Dacă înainte de război prețul unui litru de motorină era sub cel al benzinei, acum lucrurile s-au inversat. Și nu doar că asistăm la această schimbare, ci și vedem cum motorina se vinde tot mai scump. Doar în cursul acestei luni, în 10 zile, prețul pentru un litru de motorină a crescut cu aproximativ 1 leu. Așa se face că în cursul zilei de miercuri motorina se vindea la benzinăriile din municipiul Suceava cu o medie de 7,61 de lei/litru. Prețul variază de la o benzinărie la alta și poate fi mai mic sau mai mare față de media de mai sus. Benzina cu cifra octanică de 95 se vindea la Petrom, ieșirea spre Ițcani, cu 7,52 de lei/litru. În ceea ce privește sortimentele de lux ale motorinei și benzinei, prețurile erau aproape peste tot de peste 8 lei/litru. Și în ceea ce privește buteliile de aragaz asistăm la o creștere rapidă a tarifelor. O butelie albastră care sâmbătă, 5 martie, se vindea la Petrom cu 102 lei, acum a ajuns să coste 110 lei, o scumpire cu aproape 10% într-un timp extrem de scurt. Inițial, se dorea ca o astfel de butelie să se vândă cu 120 de lei de la 1 aprilie, dar se pare că acest tarif se va înregistra mult mai devreme.

 

·       Prețul aurului a crescut cu 50 de lei, ceea ce înseamnă 20%

 

În fața acestor scumpiri, care anunță creșteri și pentru alte produse, inclusiv cele de larg consum și alimentare, apar și alte efecte. Prețul aurului, de exemplu, a crescut după invazia Ucrainei de către Rusia la 300 de lei/gram. Este vorba de aurul de 14 karate, care până acum două săptămâni se vindea cu 250 de lei. Este o creștere de 50 de lei, ceea ce înseamnă 20% când vine vorba de procente. Și valutele au devenit tot mai scumpe, semn că oamenii schimbă leii pentru a avea o oarecare siguranță pentru ziua de mâine. Cea mai mare creștere este în ceea ce privește dolarul și lira sterlină. Mai exact, un dolar se cumpăra la casele de schimb valutar din zona centrală a municipiului Suceava cu 4,58 lei și se vindea cu 4,70 lei. O liră sterlină era cotată la 5,9 lei în caz de cumpărare, respectiv 6 lei la vânzare. Și moneda euro, care înainte de război nu se tranzacționa cu prețuri peste 5 lei, a depășit acest prag. Acum, un euro se cumpără cu 5,01 lei și se vinde cu 5,05 lei, dar lichiditățile din piață sunt destul de reduse. Unde se va opri toată această nebunie nimeni nu poate preconiza și mai ales când se va opri totul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efectele războiului: creșteri de prețuri și scumpiri în lanț.
 Vizualizări articol: 2148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Efectele războiului: creșteri de prețuri și scumpiri în lanț0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei