Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 55 (7972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de artă decorativă cu lucrări ale artistului plastic Radu Bercea

Marţi, 8 Martie 2022 (11:02:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 4 martie, în holul de marmură al Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă decorativă „Deco Art” a artistului plastic Radu Bercea, eveniment la care au participat iubitori ai artei, culturii şi o parte dintre prietenii apropiaţi ai pictorului humorean din Fălticeni, Suceava şi din judeţul Neamţ.

Expoziţia „Deco Art” i-a pus pe tinerii fălticeneni faţă în faţă cu mandala, un termen sanscrit care înseamnă „centru, cerc, inel magic”. Mandala este   reprezentată de un desen complex, care este de obicei circular şi care transformă viziunea pe care o avem asupra mediului înconjurător şi a noastră într-o „poezie desenată şi multiple emoţii”.

Profesorul Codrin Benţa, directorul Colegiului „Nicu Gane”, a subliniat: „Noi nu suntem obișnuiți cu mandale în spațiul est-european. Este un fenomen pentru partea orientală a lumii, este un tip de expresie artistică deosebit de complex, de atractiv pentru cei care doresc să se relaxeze privind acest tip de lucrări, cei care  doresc să își dezvolte spiritualitatea, pentru că mandale înseamnă perfecțiune, înseamnă deschidere, înseamnă o călătorie către sine și înseamnă să atingi o stare de elevație atât spirituală, cât și de relaxare”.

 

Radu Bercea este un creator extrem de prolific

 

După prezentarea invitaţilor, în alocuţiunea sa, prof. Codrin Benţa a menţionat că Radu Bercea este un creator extrem de prolific, care dă dovadă de o modestie cum rar găseşti la oamenii obişnuiţi, fiind un artist care şi-a însuşit o sumedenie de stiluri de creaţie plastică, fiind nume de referinţă în mediul artistic naţional şi chiar internaţional prin cele peste 230 de expoziţii organizate în ţară şi străinătate. 

„Holul de marmură al şcolii va fi locul în care vrem să găzduim o serie de expoziții şi felicit Consiliul Elevilor pentru inițiativele pe care le-a luat în acest sens. Am început în urmă cu două săptămâni cu expoziția de artă <Sensibilitate și frumos>, vernisată în cadrul unui proiect european. Încercăm să avem o colaborare cu Muzeul de Artă <Ion Irimescu> şi să ne furnizeze expoziții pentru școală. Avem o cooperare bună cu Muzeul de Istorie și Muzeul Etnografic din Suceava și ne-am propus să îi invităm la noi cu expoziții, să se deschidă către instituția noastră școlară pentru a dezvolta atât educația, cât și frumosul.

Domnul Radu Bercea este un prieten vechi, este invitatul nostru de seamă, despre care nu putem să spunem decât cuvinte frumoase. Doar o simplă vorbă dacă îi adresăm vine bucuros și este alături de noi. Expoziția de astăzi este prima dintr-o serie mai lungă pe care le va vernisa în instituţia noastră. Ne bucură faptul că îl avem alături de noi pe Radu Bercea, un mare artist, Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni”, a spus directorul Codrin Benţa.

 

Lucrările lui Radu Bercea, un imn de slavă adus omenirii şi binelui

 

Despre graficianul de excepţie Radu Bercea, lucru demonstrat prin premiile şi distincţiile pe care le-a obţinut, şi despre creaţia sa artistică, ce „fluctuează între concret şi abstract”, a vorbit prof. Constantin Bulboacă. Acesta a scos în evidenţă şi faptul că Radu Bercea a ales spre exprimare plastică semne, sensuri şi simboluri grafice care pot fi tălmăcite într-o confesiune spirituală.

„Prin tot ceea ce face, acest om este de o generozitate și o modestie incurabile. Este un om tânăr, este o stare de grație. Dacă vă uitați cu atenție ce face artistul, omul Radu Bercea, veţi vedea că este un imn de slavă adus omenirii, adus binelui pe planetă şi va rămâne în istoria artei românești.

Artistul vine în această expoziție cu arta decorativă. De când se știu, oamenii au avut nevoie de frumos, pornind de la epoca de piatră, de la cultura cucuteniană, de la răbdarea cu care sunt redate frescele egiptenilor, arabescurile, element fundamental al artei islamice, vitraliile din biserici în care se regăseşte spectrul luminii, ROGVAIV-ul. Dacă mergem la români, avem miniaturile de pe cărțile ceasloavelor, biserica fiind școala noastră, noi neavând școli atât de timpuriu ca alte popoare, avem elementele redate în sculptura în lemn. Toate acestea se continuă prin ceea ce este extraordinar de bine prezentat aici, prin toate aceste culori preluate parcă din vitralii. Omul a avut nevoie din totdeauna de acest frumos ca să îi aline necazurile și suferințele.

Urmăriți cu atenție această tehnică, mandala, care pune accent pe un decor de regulă sferic. Cercul sau sfera sunt două simboluri ale perfecțiunii umane. Nu întâmplător planetele sunt sferice. Ceea ce vedeți aici este realizat cu răbdare, cu foarte mult calm, de acest om căruia nu îi palce să i se spună maestru. E tare  greu să fii om pe lumea aceasta şi acest om minunat vă prezintă o premieră în oraș, aceste tablouri impresionante.

Este un om modest, este un artist care vine să dăruiască din preaplinul sufletului său fără să se gândească la valoarea materială, trecătoare a lucrurilor și cred că este, din acest punct de vedere, un mesager al lui Dumnezeu pe pământ. Toată viață, între a fi și a avea, a ales pe a fi și este ceea ce vedeți în fața domniilor voastre”, a accentuat profesorul Constantin Bulboacă.

 

Actele de caritate îi fac pe oameni fericiţi

 

Şi preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociației Fălticeni Cultural, a vorbit despre colaborarea foarte bună pe care o are Radu Bercea cu mediul cultural fălticenean, artistul din Gura Humorului fiind „un om de nădejde în activităţile organizate în urbea de pe Şomuz”. Preotul Liviu Mihăilă a scos în evidenţă şi modul unic de exprimare plastică a lui Radu Bercea, pentru care, atunci când priveşti un tablou, „ştii sigur cine este autorul”, lucrările sale „vibrând de trăire, îţi transmit mult mai multe mesaje, care te fac să fii fericit că eşti alături de Radu Bercea”. 

„Despre Radu Bercea putem spune foarte multe și foarte rar găsim oameni din aceștia, înzestraţi cu ceea ce spune mântuitorul: <mai fericit este a da decât a lua>. Noi suntem prieteni de foarte, foarte mult timp și mă onorează prietenia sa. Când avem o activitate domnul Radu Bercea este alături de noi, când am inaugurat sala de spectacole <Draga Olteanu Matei>, decorațiunile din această sală, tablourile superbe, au fost dăruite de Radu Bercea.

În curând vom relua concursul de recitare <Poetul lunii> și de fiecare dată batem la ușa domnului Bercea pentru ne oferi câteva tablouri pe care le dăruim câştigătorilor alături de premiile în bani oferite de CAR Învățământ și câteva firme care ne sponsorizează. Îi mulțumesc pentru că este alături de Fălticeni de peste 10 ani”, a spus preotul Liviu Mihăilă.

 

Artistul se exprimă prin artă, nu prin cuvinte

 

Numeroasele expoziţii îl recomandă pe Radu Bercea ca fiind unul dintre cei mai importanţi artişti plastici din domeniul artei decorative din Bucovina. El se individualizează prin încărcătura spirituală a tradiţiilor ce pun în valoare calitatea şi frumuseţea, modernitatea străvechiului ce recheamă lumina pierdută în timp prin tehnica mandalei.

După tehnica artelitului, tehnică pe care o foloseşte de peste 15 ani, artistul Radu Bercea prezintă fălticenenilor care vor trece pragul Colegiului „Nicu Gane” o tehnică la fel de interesantă pentru realizarea lucrărilor de artă decorativă, mandala.

Cu modestia-i bine cunoscută, Radu Bercea a încheiat: „Mă bucur pentru prezenţa atât de numeroasă şi ţin să vă mulţumesc. La fel mulţumesc şi celor care au vorbit. Las lucrările să vorbească, şi doresc să ne întâlnim peste două luni, tot aici, pentru a vernisa o expoziţie de caricatură despre ceea ce se întâmplă azi în lume, cu toate că toată viaţa mi-am dorit ca aceste lucruri să nu se mai întâmple niciodată. Vă mulţumesc.”

Vernisajul expoziţiei de artă decorativă „Deco Art” s-a încheiat cu un spectacol muzical oferit de elevii Colegiului „Nicu Gane”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie de artă decorativă cu lucrări ale artistului plastic Radu Bercea.
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţie de artă decorativă cu lucrări ale artistului plastic Radu Bercea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei