Vineri, 4 martie, în holul de marmură al Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni, a avut loc vernisajul expoziției de artă decorativă „Deco Art” a artistului plastic Radu Bercea, eveniment la care au participat iubitori ai artei, culturii și o parte dintre prietenii apropiați ai pictorului humorean din Fălticeni, Suceava și din județul Neamț.
Expoziția „Deco Art” i-a pus pe tinerii fălticeneni față în față cu mandala, un termen sanscrit care înseamnă „centru, cerc, inel magic”. Mandala este reprezentată de un desen complex, care este de obicei circular și care transformă viziunea pe care o avem asupra mediului înconjurător și a noastră într-o „poezie desenată și multiple emoții”.
Profesorul Codrin Bența, directorul Colegiului „Nicu Gane”, a subliniat: „Noi nu suntem obișnuiți cu mandale în spațiul est-european. Este un fenomen pentru partea orientală a lumii, este un tip de expresie artistică deosebit de complex, de atractiv pentru cei care doresc să se relaxeze privind acest tip de lucrări, cei care doresc să își dezvolte spiritualitatea, pentru că mandale înseamnă perfecțiune, înseamnă deschidere, înseamnă o călătorie către sine și înseamnă să atingi o stare de elevație atât spirituală, cât și de relaxare”.
Radu Bercea este un creator extrem de prolific
După prezentarea invitaților, în alocuțiunea sa, prof. Codrin Bența a menționat că Radu Bercea este un creator extrem de prolific, care dă dovadă de o modestie cum rar găsești la oamenii obișnuiți, fiind un artist care și-a însușit o sumedenie de stiluri de creație plastică, fiind nume de referință în mediul artistic național și chiar internațional prin cele peste 230 de expoziții organizate în țară și străinătate.
„Holul de marmură al școlii va fi locul în care vrem să găzduim o serie de expoziții și felicit Consiliul Elevilor pentru inițiativele pe care le-a luat în acest sens. Am început în urmă cu două săptămâni cu expoziția de artă «Sensibilitate și frumos», vernisată în cadrul unui proiect european. Încercăm să avem o colaborare cu Muzeul de Artă «Ion Irimescu» și să ne furnizeze expoziții pentru școală. Avem o cooperare bună cu Muzeul de Istorie și Muzeul Etnografic din Suceava și ne-am propus să îi invităm la noi cu expoziții, să se deschidă către instituția noastră școlară pentru a dezvolta atât educația, cât și frumosul.
Domnul Radu Bercea este un prieten vechi, este invitatul nostru de seamă, despre care nu putem să spunem decât cuvinte frumoase. Doar o simplă vorbă dacă îi adresăm vine bucuros și este alături de noi. Expoziția de astăzi este prima dintr-o serie mai lungă pe care le va vernisa în instituția noastră. Ne bucură faptul că îl avem alături de noi pe Radu Bercea, un mare artist, Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni”, a spus directorul Codrin Bența.
Lucrările lui Radu Bercea, un imn de slavă adus omenirii și binelui
Despre graficianul de excepție Radu Bercea, lucru demonstrat prin premiile și distincțiile pe care le-a obținut, și despre creația sa artistică, ce „fluctuează între concret și abstract”, a vorbit prof. Constantin Bulboacă. Acesta a scos în evidență și faptul că Radu Bercea a ales spre exprimare plastică semne, sensuri și simboluri grafice care pot fi tălmăcite într-o confesiune spirituală.
„Prin tot ceea ce face, acest om este de o generozitate și o modestie incurabile. Este un om tânăr, este o stare de grație. Dacă vă uitați cu atenție ce face artistul, omul Radu Bercea, veți vedea că este un imn de slavă adus omenirii, adus binelui pe planetă și va rămâne în istoria artei românești.
Artistul vine în această expoziție cu arta decorativă. De când se știu, oamenii au avut nevoie de frumos, pornind de la epoca de piatră, de la cultura cucuteniană, de la răbdarea cu care sunt redate frescele egiptenilor, arabescurile, element fundamental al artei islamice, vitraliile din biserici în care se regăsește spectrul luminii, ROGVAIV-ul. Dacă mergem la români, avem miniaturile de pe cărțile ceasloavelor, biserica fiind școala noastră, noi neavând școli atât de timpuriu ca alte popoare, avem elementele redate în sculptura în lemn. Toate acestea se continuă prin ceea ce este extraordinar de bine prezentat aici, prin toate aceste culori preluate parcă din vitralii. Omul a avut nevoie din totdeauna de acest frumos ca să îi aline necazurile și suferințele.
Urmăriți cu atenție această tehnică, mandala, care pune accent pe un decor de regulă sferic. Cercul sau sfera sunt două simboluri ale perfecțiunii umane. Nu întâmplător planetele sunt sferice. Ceea ce vedeți aici este realizat cu răbdare, cu foarte mult calm, de acest om căruia nu îi palce să i se spună maestru. E tare greu să fii om pe lumea aceasta și acest om minunat vă prezintă o premieră în oraș, aceste tablouri impresionante.
Este un om modest, este un artist care vine să dăruiască din preaplinul sufletului său fără să se gândească la valoarea materială, trecătoare a lucrurilor și cred că este, din acest punct de vedere, un mesager al lui Dumnezeu pe pământ. Toată viață, între a fi și a avea, a ales pe a fi și este ceea ce vedeți în fața domniilor voastre”, a accentuat profesorul Constantin Bulboacă.
Actele de caritate îi fac pe oameni fericiți
Și preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, a vorbit despre colaborarea foarte bună pe care o are Radu Bercea cu mediul cultural fălticenean, artistul din Gura Humorului fiind „un om de nădejde în activitățile organizate în urbea de pe Șomuz”. Preotul Liviu Mihăilă a scos în evidență și modul unic de exprimare plastică a lui Radu Bercea, pentru care, atunci când privești un tablou, „știi sigur cine este autorul”, lucrările sale „vibrând de trăire, îți transmit mult mai multe mesaje, care te fac să fii fericit că ești alături de Radu Bercea”.
„Despre Radu Bercea putem spune foarte multe și foarte rar găsim oameni din aceștia, înzestrați cu ceea ce spune mântuitorul: «mai fericit este a da decât a lua». Noi suntem prieteni de foarte, foarte mult timp și mă onorează prietenia sa. Când avem o activitate domnul Radu Bercea este alături de noi, când am inaugurat sala de spectacole «Draga Olteanu Matei», decorațiunile din această sală, tablourile superbe, au fost dăruite de Radu Bercea.
În curând vom relua concursul de recitare «Poetul lunii» și de fiecare dată batem la ușa domnului Bercea pentru ne oferi câteva tablouri pe care le dăruim câștigătorilor alături de premiile în bani oferite de CAR Învățământ și câteva firme care ne sponsorizează. Îi mulțumesc pentru că este alături de Fălticeni de peste 10 ani”, a spus preotul Liviu Mihăilă.
Artistul se exprimă prin artă, nu prin cuvinte
Numeroasele expoziții îl recomandă pe Radu Bercea ca fiind unul dintre cei mai importanți artiști plastici din domeniul artei decorative din Bucovina. El se individualizează prin încărcătura spirituală a tradițiilor ce pun în valoare calitatea și frumusețea, modernitatea străvechiului ce recheamă lumina pierdută în timp prin tehnica mandalei.
După tehnica artelitului, tehnică pe care o folosește de peste 15 ani, artistul Radu Bercea prezintă fălticenenilor care vor trece pragul Colegiului „Nicu Gane” o tehnică la fel de interesantă pentru realizarea lucrărilor de artă decorativă, mandala.
Cu modestia-i bine cunoscută, Radu Bercea a încheiat: „Mă bucur pentru prezența atât de numeroasă și țin să vă mulțumesc. La fel mulțumesc și celor care au vorbit. Las lucrările să vorbească, și doresc să ne întâlnim peste două luni, tot aici, pentru a vernisa o expoziție de caricatură despre ceea ce se întâmplă azi în lume, cu toate că toată viața mi-am dorit ca aceste lucruri să nu se mai întâmple niciodată. Vă mulțumesc.”
Vernisajul expoziției de artă decorativă „Deco Art” s-a încheiat cu un spectacol muzical oferit de elevii Colegiului „Nicu Gane”.