Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 52 (7969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un al treilea transport cu ajutoare umanitare din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a ajuns aseară în Ucraina

Vineri, 4 Martie 2022 (18:42:29)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 70 de tone de ajutoare umanitare, cuprinzând alimente, produse de igienă și de strictă necesitate, precum și produse destinate copiilor au ajuns aseară la Cernăuți, pentru a fi distribuite cetățenilor ucraineni afectați de conflictul armat din țara vecină. Hrană, apă, pături, medicamente, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și jucării au fost încărcate în 3 tiruri și 7 microbuze la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, unul dintre cele patru puncte organizate în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru colectarea donațiilor.
Ca de fiecare dată, Înalt Preasfințitul Părinte Calinic a fost prezent atât la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” pentru a binecuvânta și supraveghea îndeaproape lucrarea de organizare a convoiului umanitar, cât și la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, însoțind delegația până la încheierea formalităților vamale.
La organizarea transportului trimis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au contribuit și credincioși din alte eparhii ale Patriarhiei Române, precum și numeroase persoane, organizații non-guvernamentale, agenți economici sau instituții din România și din afara granițelor țării, într-un extraordinar gest de solidaritate și iubire de aproapele.
Un moment emoționat a fost faptul că în așteptarea convoiului cu ajutoare umanitare de la Suceava, cei peste 200 de voluntari ucraineni, clerici și mireni din zona Cernăuți, s-au unit în rugăciune, cântând Acatistul Maicii Domnului pentru pace, preoții binecuvântând armata și poporul ucrainean.
Și de această dată, Înalt Preasfințitul Părinte Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, a întâmpinat convoiul umanitar și a transmis mulțumiri tuturor celor implicați în aceste acțiuni de întrajutorare. „Avem din nou marea bucurie, pentru a doua oară, să primim ajutor din partea fraților noștri români, din partea creștinilor ortodocși din România. Mulțumim din nou Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Părintelui Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și tuturor celor care s-au alăturat acestei jertfe. Suntem măguliți, foarte bucuroși, nu avem cuvinte să mulțumim pentru tot ce am primit din partea dumneavoastră. Simțim rugăciunile dumneavoastră care sunt atât de necesare în aceste vremuri tulburi pentru noi. Îl rugăm pe patronul nostru comun, pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ca să mijlocească și să ajute ca acest război și acest conflict să se termine și să revenim la o viață normală. Ne rugăm mai ales pentru aceia care sunt loviți, pentru victime, atât civili, cât și militari, care suferă. Dorim tuturor celor care s-au alăturat ajutorului umanitar, acestei jertfe, mila lui Dumnezeu, iar binecuvântarea lui Dumnezeu să fie peste toți aceia care au împlinit porunca lui Hristos.”
Amintim faptul că în urmă cu două zile, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a trimis către Cernăuți peste 30 de tone cu ajutoare umanitare care au fost distribuite ucrainenilor refugiați din calea conflictului armat în buncăre, stații de metrou, în subsolurile clădirilor ori alte spații de apărare improvizate, până aproape de zonele bombardate din zona Jîtomîrului, Ternopil și Rovno.
Părintele Nicolae Popescu, de la parohia română „Sfântul Nicolae” din Ciudei, unul dintre cei care au mediat, alături de autoritățile vamale din România și Ucraina transportul umanitar către Cernăuți, a transmis următorul mesaj:
„Mulțumim Bunului Dumnezeu și tuturor românilor, din tot sufletul, că sunt alături de noi în aceste clipe de greutate pe care poporul ucrainean le trăiesc astăzi. Cuvinte de adâncă recunoștință Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților împreună cu toți preoții și creștinii care au depus această trudă colosală să ne ajute pe noi în această durere. (…) Pentru mâine sunt programate vagoane feroviare prin care acest ajutor va ajunge mai departe în orașele Kiev, Harkov și, de asemenea, în orașul Zaporoje. Mulțumim tuturor! Cu adevărat, în greutate ne adunăm mai mult, (…) datorită lacrimilor care se varsă astăzi de mame, de copiii care și-au pierdut părinții în război, care au fost nevoiți să își lase casele și să fugă în alte părți, cu atât mai mult pentru cei care nu au de unde să cumpere o bucată de pâine, nu au unde se încălzi fiindcă locuințele lor sunt bombardate și sunt nevoiți să se refugieze.”
Între voluntarii care au descărcat bunurile s-au numărat medici, jurnaliști, dar și refugiați din zonele afectate.
Julia, o tânără care a plecat din Kiev imediat după primul atac din 24 februarie, a mărturisit faptul că dorește să îi ajute pe cei care nu au reușit să plece din calea războiului, fiind acum voluntar în Cernăuți. „Sunt foarte emoționată când văd că aceste lucruri pe care le-ați adus sunt foarte prețioase pentru noi. Vă mulțumim că sunteți aproape de noi.”
Jurnalistul Mihai Grosu din Cernăuți, prezent la primirea tuturor transporturilor cu ajutoare umanitare din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a dorit să transmită un gând de recunoștință și unitate. „Mulțumim mult Statului Român, pentru că prietenul se cunoaște la necaz. Vedem ajutorul și simțim rugăciunile și căldura sufletului poporului român. Simțim că se înalță rugăciuni în fiecare biserică și fiecare ortodox din România este cu noi. Unirea e aici; unirea de suflete, unirea ]ntru ajutorare și sperăm că vom ajunge și în momente când vom putea circula fără granițe unul către altul, vom putea fi împreună la multe sărbători și în România. Vă așteptăm cu drag în Cernăuți.”
„Plecăciuni către toți cei care au contribuit la acest ajutor. Vă rugăm să aveți în continuare grijă de noi în aceste vremuri grele. Sperăm să rezistăm, să mergem înainte!”, a mărturisit medicul Gheorghe Mitric de la Spitalul Oncologic din Cernăuți.
Tânărul Sergiu Bărbuță, ziarist, locuitor al regiunii Cernăuți, s-a numărat printre sutele de voluntari care s-au implicat seara trecută în descărcarea produselor destinate refugiaților din zona de conflict. „Am venit astăzi aici împreună cu ceilalți cetățeni ucraineni, orășeni, români de pe alte sate, să încercăm să ajutăm cumva poporul ucrainean. După cum bine știți, acesta se află într-o stare cumplită din cauza războiului. Am venit să primim donațiile din partea poporului român care a demonstrat în aceste momente cumplite că este un adevărat aliat al poporului ucrainean, comportându-se ca frații adevărați, creștini. Suntem recunoscători pentru aceste obiecte de uz necesar pentru copiii noștri, pentru refugiați, care au rămas, din păcate, fără locuințe. Și de aceea vă mulțumesc din suflet!”
În tot acest timp, la cele două centre de sprijin umanitar ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, atât cel din punctul de trecere a frontierei Siret, cât și cel aflat în Gara Burdujeni, au fost prezenți în permanență voluntari, clerici și mireni, cunoscători de limbă ucraineană, care le-au oferit refugiaților apă, ceai, alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, sprijin în găsirea mijloacelor de transport sau cazare, dar și asistență duhovnicească.
Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.
Având ca principiu iubirea creștină lucrătoare, arătată prin jertfa față de aproapele, cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare, sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:
LEI: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,
EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110
deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.
Irina Ursachi
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un al treilea transport cu ajutoare umanitare din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a ajuns aseară în Ucraina.
 Vizualizări articol: 777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un al treilea transport cu ajutoare umanitare din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a ajuns aseară în Ucraina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei