Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 52 (7969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Panică generalizată: euro se vinde cu 5,28-5,38 de lei și nu se mai găsește la casele de schimb

Vineri, 4 Martie 2022 (17:00:10)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Panica pare să fie cuvântul de ordine în rândul sucevenilor. Și nu una oarecare, ci generalizată, iar asta rezultă din ceea ce se întâmplă pe piața valutară. Un euro a ajuns să se vândă vineri după-amiază cu sume de 5,28-5,38 de lei, după ce în dimineața aceleiași zile era aproximativ 5,12 lei la vânzare Problema nu este prețul ridicat, care pur și simplu a explodat în câteva ore, ci faptul că moneda euro nu se găsește decât foarte rar la casele de schimb valutar.

”De dimineață până acum, la ora 16.00, dacă au venit cinci oameni care să vândă euro. În schimb, au fost foarte mulți care au întrebat și au dorit să cumpere euro. E criză de valută pe piață, iar dacă BNR nu va interveni un euro se va vinde și mai scump”, a spus administratorul unei case de schimb valutar din municipiul Suceava.

Și în cazul celorlalte valute deprecierea leului este semnificativă. Astfel, un dolar se vinde cu 4,59 de lei, în timp ce lira sterlină este cotată la vânzare la 6,03-6,10. Practic, oamenii se tem de scumpiri în lanț și își pun la adăpost economiile în alte monede pe care le consideră mai sigure și mai stabile. Și la bănci se consemnează o intensificare sporită a lichidării depozitelor, fie că este vorba de sume în lei sau în valută. Sucevenii scot banii după ce au văzut ce se petrece în țara vecină, de unde oamenii fug din calea războiului doar cu o valiză și cu ce au pe ei. Cel mai probabil, oamenii se gândesc că dacă vor fi puși în aceeași situație, una total nedorită, să aibă rezerve măcar pentru o perioadă de timp.

Trebuie spus că această devalorizare a leului în raport cu alte monede se înregistrează doar la casele de schimb valutar, nu și la cursul oficial. De exemplu, un euro este cotat de azi până luni la BNR la suma de 4,9491 lei, un dolar costă 4,4984 lei, iar o liră sterlină are valoarea de 5,9873 lei. O scurtă observație care este și vizibilă, presiunea cea mai mare se pune pe euro, urmează apoi dolarul și în final lira sterlină, comparativ cu prețul de referință stabilit de BNR, astfel încât este posibil ca după ce unda de panică va trece lucrurile să se reașeze pe făgașul normal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Panică generalizată: euro se vinde cu 5,28-5,38 de lei și nu se mai găsește la casele de schimb.
 Vizualizări articol: 2555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Panică generalizată: euro se vinde cu 5,28-5,38 de lei și nu se mai găsește la casele de schimb5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei