Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 40 (7957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pagubă de peste 100.000 de lei pentru un agent economic prins cu transporturi „fantomă”

Vineri, 18 Februarie 2022 (16:41:10)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Folosirea transporturilor fictive de material lemnos l-a dat de gol pe un agent economic sucevean, care avea în depozite sute de metri cubi de buștean și cherestea de rășinoase, procurate ilegal.

Acesta „s-a ales” cu o pagubă de peste 100.000 de lei, după ce i s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de 35.000 de lei și i-a fost confiscat material lemnos de 67.000 de lei.

Cum s-a ajuns la confiscarea a 335 mc de bușteni de rășinoase și 13 mc cherestea rășinoase de proveniență ilegală? De la transporturi „fantomă”, făcute să justifice lemnul procurat ilegal.

Mai exact, în perioada 14-18 februarie, pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava cu privire la transporturi fictive de materiale lemnoase pe drumurile  publice, s-a demarat o acțiune de verificare împreună cu lucrători de poliție din cadrul IPJ Suceava - Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol.

„Au fost efectuate verificări specifice asupra legalității transporturilor efectuate, ocazie cu care s-a constatat că primul operator economic, cu două puncte de lucru pe raza comunei Baia, a emis fictiv în data de 17.01.2022 și la data de 05.02.2022 un număr total de 6 avize de însoțire în baza cărora a simulat 4 transporturi de materiale lemnoase care totalizează un volum de 200,58 mc bușteni rășinoase. La transporturile <efectuate>, au fost utilizate ca mijloace de transport autoutilitarele aparținând destinatarului materialelor lemnoase, punctul de descărcare fiind în Sasca Nouă, comuna Cornu Luncii, în depozitul aparținând celui de-al doilea operator economic.

Acest fapt a fost demonstrat cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și a imaginilor înregistrate de camerele video fixe existente pe traseul înregistrat de cele 4 transporturi.

S-a constatat faptul că atât emitentul, cât și destinatarul, la întocmirea avizelor de însoțire și la crearea transporturilor în aplicația SUMAL 2.0, pentru crearea senzației de legalitate, au utilizat fotografii neconforme cu realitatea, fiind încărcate fotografii ale altui mijloc de transport”, au explicat reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava.

Drept urmare, autoritățile au procedat la verificarea activității ambilor operatori economici care au ca obiect de activitate prelucrarea primară a lemnului și comercializarea materialelor lemnoase.

În cazul operatorului economic care a expediat materialele lemnoase, în depozitele societății, neluând în considerare cele 4 transporturi fictive, s-a constatat un volum de 221,25 mc buștean rășinoase și 12,92 mc cherestea de rășinoase în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală.

„Au fost identificate cazuri în care operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la condițiile de efectuare a fotografiilor necesare și obligatorii la începerea transporturilor de materiale lemnoase. În consecință, s-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amenzi totalizând 23.000 lei și s-a dispus confiscarea unui volum de 40,71 mc buștean rășinoase și 12,92 mc cherestea rășinoase, cu o valoare totală de 19.562 lei.

În acest caz, pentru diferența de volum de 200,58 mc buștean de rășinoase aferent celor 4 transporturi fictive, întrucât faptele constatate pot constitui elementele constitutive ale unei infracțiuni, se vor sesiza organele de cercetare penală competente.

În cazul operatorului economic destinatar al materialelor lemnoase, în depozitul societății, fără a fi luate în considerare cele 4 transporturi fictive, s-a constatat un volum de 334,7 mc buștean rășinoase în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală”, a explicat Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava.                 

De asemenea, au mai fost constatate încălcări ale prevederilor legale privind obligația împrejmuirii depozitului de material lemnos, precum și cazuri în care operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la condițiile de efectuare a fotografiilor necesare și obligatorii la începerea transporturilor de materiale lemnoase. S-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amenzi totalizând 35.000 lei și s-a dispus confiscarea materialelor lemnoase în cauză, cu o valoare totală de 66.940 lei.

Garda Forestieră Suceava va continua verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagubă de peste 100.000 de lei pentru un agent economic prins cu transporturi „fantomă”.
 Vizualizări articol: 2136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pagubă de peste 100.000 de lei pentru un agent economic prins cu transporturi „fantomă”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei