Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 39 (7956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape 3200 de suceveni, dintre care 16 copii, s-au îmbolnăvit de diabet în anul pandemic 2021

Joi, 17 Februarie 2022 (14:33:17)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul pandemic 2021 a adus o creștere semnificativă a numărului de suceveni care s-au îmbolnăvit de diabet. Coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, dr. Claudiu Cobuz, a declarat, joi, că la această dată în evidența Centrului sunt 34.327 de persoane cu diabet zaharat, din care 124 sunt copii. În anul 2021 s-a înregistrat un număr de 3.197 de cazuri noi, din care 16 copii. Doctorul Cobuz a arătat că numărul cazurilor noi este în creștere față de anul 2020, când s-au înregistrat 13 cazuri noi la copii, iar in anul anterior pandemiei de Covid-19 au fost 10 cazuri noi la copii (0-18 ani).

Potrivit medicului, cu toate ca pandemia a impus diverse restricții, Programul Național de diabet zaharat cu acțiunile de inițiere și urmărire a tratamentului cu pompe de insulină și senzori de insulină s-a derulat in condiții normale. La nivelul Centrului  Antidiabetic Suceava, din totalul de 21 de copii și tineri tratați prin pompa de insulină, în perioada pandemică au fost inițiați 3 copii. În urmărire și monitorizare cu senzor de glicemie sunt 68 de copii, din care 22 au fost inițiați în pandemie. „Spitalul Județean Suceava, prin secția și ambulatoriul de diabet zaharat, este singurul furnizor de servicii medicale în specialitatea diabetologie care îndeplinește criteriile de derulare pentru Programului național de diabet zaharat al CAS Suceava.”, a subliniat dr. Claudiu Cobuz.

De asemenea, acesta a precizat că prin colaborarea strânsă cu familia, prin telemedicină și ulterior prin consultații obișnuite, s-a reușit menținerea unui echilibru glicemic bun al copiilor. Foarte important, pe parcursul pandemiei nu s-au raportat cazuri de infecție SARS-COV 2 la copiii cu diabet zaharat din județul Suceava.

„Pentru colectivul Centrului  Antidiabetic Suceava, copiii reprezintă o prioritate, în acest sens existând un protocol de strânsă colaborare cu secția Pediatrie, care a inclus atât cursuri de instruire pentru personalul secției, cât și educația micuților și a familiei lor. Din dorința de a le face o bucurie copiilor cu diabet zaharat, mai ales în perioada în care exista doar telemedicină, am oferit cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă, astfel încât colectivul Ambulatoriului de specialitate diabet zaharat a avut inițiativa unui Moș Crăciun de pandemie și a adus un strop de normalitate într-o perioadă dificilă”, a afirmat coordonatorul Centrului Antidiabetic, dr. Claudiu Cobuz.

Medicul a explicat că obiectivele tratamentului diabetului zaharat la copil și adolescent sunt imediate și la distanță. Imediat, tratamentul trebuie să asigure copilului o viață cât mai normală, să nu-i umbrească pe cât posibil copilăria și bucuria de a trăi. La distanță, tratamentul trebuie să permită o creștere și dezvoltare normală, să asigure o bună integrare psihosocială și profesională, să evite apariția complicațiilor cronice. Din aceste considerente, „tratamentul diabetului se instituie imediat și trebuie să ducă la un echilibru perfect și de durată”.

În acest moment consultațiile în Ambulatoriu și activitatea în secția de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice se desfășoară normal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 3200 de suceveni, dintre care 16 copii, s-au îmbolnăvit de diabet în anul pandemic 2021.
 Vizualizări articol: 1207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 3200 de suceveni, dintre care 16 copii, s-au îmbolnăvit de diabet în anul pandemic 20210.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei