Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 31 (7948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părintele Daniil Horga, de la Parohia Călugăreni, comuna Adâncata, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 93 de ani

Marţi, 8 Februarie 2022 (09:01:00)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Părintele Daniil Horga, de la Parohia Călugăreni, comuna Adâncata,a trecut la cele veșnice, la vârsta de 93 de ani. Toți cei care l-au cunoscut  pe „păstorul blând al inimilor noastre și făclia sfântă și călăuzitoare pe drumul mântuirii a sufletelor celor necăjiți”, după cum îl numeau enoriașii săi, transmit familiei îndoliate sincere condoleanțe. Înmormântarea va avea loc joi, 10 februarie, la ora 12:00, la Parohia Călugăreni.

Părintele Daniil Horga a plecat la Ceruri în seara zilei de 7 februarie 2022. În aceste momente de profundă durere, toți membrii Parohiei Călugăreni, precum și toți cei care au avut cinstea de a-l cunoaște pe părintele Daniil Horga transmit condoleanțe familiei părintelui, împreună cu cele mai apropiate gânduri de sprijin sufletesc și infinit regret.

 

·        Stâlp al Ortodoxiei și mare tămăduitor de orice boală sufletească și trupească

 

Membrii Parohiei Călugăreni și oamenii apropiați părintelui Daniil Horga ne-au transmis câteva gânduri despre întreaga viață a părintelui Daniil, care „a luminat înaintea oamenilor cu lumina cea nematerialnică a darurilor cerești, existența sa reflectând prin oglinda smereniei desăvârșite cu care s-a îmbrăcat în această lume, strălucirea virtuților și a tuturor faptelor bune”.

„Încă din copilărie, părintele Daniil Horga s-a înveșmântat în sfințenia darurilor primite de la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, arătându-se vas ales al Duhului Sfânt prin vindecările și minunile săvârșite. Pe parcursul activității sale ca preot a tămăduit nenumărate suflete, a vindecat bolnavi aflați în pragul morții, a redat viața celor care trecuseră deja pragul acestei lumi și a fost cărămida sfântă din care un număr impresionant de tineri credincioși și-au construit biserica duhovnicească a familiei. Foarte mulți copii s-au născut datorită rugăciunilor părintelui, prunci binecuvântați, care astăzi îi poartă numele cu evlavie și bucurie. Dragostea cu care părintele Daniil a înconjurat pe toți cei care s-au aflat în necazuri și asupra cărora a revărsat izvorul facerilor sale de bine nu poate fi cuprinsă în cuvinte. A fost pentru toți cei care l-au cunoscut un părinte duhovnicesc atât de apropiat sufletului, încât inima fiecăruia dintre credincioși îi era dăruită părintelui, pentru a o modela și șlefui întru credința cea adevărată și mântuitoare. Stâlp al Ortodoxiei și mare tămăduitor de orice boală sufletească și trupească, s-a dăruit întregii lumi ca păstor blând al inimilor și făclie sfântă călăuzitoare pe drumul mântuirii sufletelor celor necăjiți, căci puterea rugăciunii sale era deopotrivă fulger izgonitor de demoni și lumină vindecătoare pentru cei bolnavi”, au transmis fiii duhovnicești ai părintelui Daniil Horga.

 

·        Dragostea părintelui Daniil, „o aripă de heruvim ocrotitor al tuturor sufletelor”  

 

Tot de la oamenii care au fost mereu alături de părintele Daniil Horga, am aflat că acesta era „un duhovnic preaînțelept și văzător al tainelor celor nevăzute, părintele rostea adesea învățăturile Sfintei Scripturi către cei care îi cereau sfatul, pentru îndreptare și luminare a minții: <Unde este comoara ta, acolo este și inima ta> (Matei 6, 21), îndemnând spre agonisirea comorilor în cer și urcarea pe treptele scării duhovnicești prin post, rugăciune, milostenie și fapte bune. Putem afirma că inima părintelui a fost ea însăși o comoară cerească ce s-a înălțat în această viață deasupra întregii lumi spre a transcende materia, a ars întru dragoste dumnezeiască pentru semeni, s-a transfigurat și a devenit asemenea unei aripi de heruvim ocrotitor al tuturor celor necăjiți. Toți cei care l-au întâlnit pe părintele Daniil au recunoscut în Sfinția Sa harul Duhului Sfânt, a cărui flacără nemistuitoare încălzea sufletele și rușina duhurile întunericului, și au simțit adierea raiului și a miresmelor cerești, care înecau prin sfințenie puterile potrivnice și umpleau trupurile de tămăduire”.

 

 

·        „Deși a plecat către ceruri, părintele va continua să ne privească și să ne ocrotească dintru cele înalte”

 

În aceste clipe îndurerate ale despărțirii pământești și vremelnice „de preabunul nostru părinte Daniil, duhovnicul sfânt, îndreptătorul celor neputincioși și visteria bucuriei duhovnicești pentru toate inimile întristate și deznădăjduite”, fiii duhovnicești ai părintelui Daniil doresc să își exprime încă o dată regretul nemărginit. La aflarea acestei tulburătoare vești, cu siguranță putem afirma cu toții că: „Sabie a trecut prin sufletele noastre!”. „Ne rămân acum, în cămara inimilor, amintirile de neșters, învățăturile sfinte pe care ni le-a oferit și preaplinul minunilor pe care fiecare le-a primit în dar de la Sfinția Sa. Chipul părintelui Daniil să ne fie de-a pururea icoană sfântă pe drumul vieții noastre. Avem credința că, deși a plecat către ceruri, părintele va continua să ne privească și să ne ocrotească dintru cele înalte, iar de câte ori îi vom striga numele său cel sfânt, degrabă ne va fi alături. Rugăm pe  Milostivul Dumnezeu să așeze cu drepții și cu toți sfinții Săi sufletul părintelui Daniil, întru viața cea fără de sfârșit. Veșnica lui pomenire din neam în neam”, transmis toți cei îndurerați la plecarea la Ceruri a pr. Daniil Horga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele Daniil Horga, de la Parohia Călugăreni, comuna Adâncata, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 93 de ani.
 Vizualizări articol: 4132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Părintele Daniil Horga, de la Parohia Călugăreni, comuna Adâncata, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 93 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei