Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 31 (7948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Expoziția omagială „Dimitrie Loghin”, la Muzeul de Istorie

Marţi, 8 Februarie 2022 (10:43:03)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Național al Bucovinei organizează, în perioada 11 februarie – 3 aprilie 2022, la Muzeul de Istorie, Expoziția omagială „Dimitrie Loghin”. Vernisajul expoziției va avea locvineri, 11 februarie 2022, la ora 13:00, și va beneficia de prezența și analiza criticului de artă prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Facultatea de Filosofie din Iași.

Organizată cu ocazia celebrării a 40 de ani de la trecerea pictorului la cele veșnice, evenimentul readuce în atenția publicului opera și personalitatea complexă a artistului plastic și profesorului Dimitrie Loghin.

Născut în 13 octombrie 1910, în localitatea Botești, județul Suceava, Dimitrie Loghin urmează, între anii 1929 și 1934, cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, unde va beneficia de îndrumarea pictorilor Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza.

Cu privire la pictura lui Dimitrie Loghin, istoricul și criticul de artă Florica Cruceru observă faptul că „Influența celor doi artiști s-a simțit multă vreme în opera sa” și ne transmite o realitate observată de colegii din vremea studenției: „Se spune că a fost elevul favorit a lui Nicolae Tonitza”.  

Organizatorii evenimentului cultural de la Muzeul de Istorie transmit câteva date de referință despre pictorul Dimitrie Loghin: „Răspunzând chemării spiritului și cultivându-și asiduu sensibilitatea cu care era dăruit, Dimitrie Loghin se va înscrie și la clasa de sculptură a lui Ion Mateescu, punând astfel baze riguroase exprimărilor sale plastice prin pictură și sculptură. Nu în ultimul rând, artistul se va exprima prin metaforă versificată, poezia sprijinindu-i natural discursul în perioada celor 37 de ani în care s-a dăruit misiunii didactice pentru artele frumoase din județul Suceava, unde și-a desfășurat activitatea până la moartea sa, la 18 iulie 1982”.

 

·        „N-am obosit niciodată lucrând, căile mele au fost ale dascălilor mei, viața mea a fost simplă și frumoasă, dar nu ușoară”

 

Despre eforturile și bucuriile sale, Dimitrie Loghin spunea: „N-am obosit niciodată lucrând, căile mele au fost ale dascălilor mei, viața mea a fost simplă și frumoasă, dar nu ușoară. Frumoasă, pentru că n-am găsit nimic mai frumos decât să povestesc pentru semenii mei prin culoare și să mă știu, așadar, cu totul al lor”. Printre artiștii pe care i-a identificat și îndrumat se numără Vladimir Florea, Ion Grigore, Eugen Crasi sau Filaret Oloierul.

Pictorul și profesorul Ion Carp Fluerici mărturisea, privitor la atmosfera din jurul maestrului: „Ne-a iubit pe toți. Pe toți cei ce ne străduiam, avându-l în frunte, să aducem, prin rodul trudei noastre, bucurie și frumusețe omului. A fost și a rămas un pictor al Sucevei, al orașului în care a trăit cea mai mare parte a vieții sale, dar și al zonelor și locurilor pe unde pașii l-au purtat întâmplător sau cu nevoi.”

O importantă informație privitoare la implicarea maestrului Dimitrie Loghin în viața muzeală a Sucevei o avem de la pictorul Virgil Parghel, care scrie: „...inițiativa unei valoroase achiziții de artă îi aparține, ... admirăm astăzi acasă (la Suceava), pictura lui Bucevschi, Luchian, Andreescu, Țuculescu, Ciucurencu, Baba, datorită pictorului Dimitrie Loghin.”

Așa cum mărturisește arhitectul Ionuț Andriu, „artistul Dimitrie Loghin este cel care, la mijlocul secolului trecut, a asigurat, pentru mai multe decenii, prezența în prima linie a circuitului valoric național al artei plastice sucevene.”

„De acolo, din prima linie a vieții culturale românești, Dimitrie Loghin a identificat și a sugerat efectuarea unor achiziții de artă ce poziționează astăzi foarte bine Pinacoteca Muzeului Național al Bucovinei, care se îmbogățește cu încă 51 de lucrări semnate Dimitrie Loghin, lucrări ce sunt donate de familie, prin fiica acestuia, doamna profesoară Viorelia Braicu. Astfel, Dimitrie Loghin devine artistul plastic cu cele mai multe lucrări în colecțiile de artă plastică ale Muzeului Național al Bucovinei (68 de lucrări pictură în ulei, 49 lucrări de grafică și 20 lucrări de sculptură)”, am mai aflat de la reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția omagială „Dimitrie Loghin”, la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1066 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția omagială „Dimitrie Loghin”, la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei