Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 28 (7945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contrabanda, un fenomen înfloritor la granița cu Ucraina

Vineri, 4 Februarie 2022 (15:28:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Contrabanda, în special cu țigări, este un fenomen înfloritor la granița cu Ucraina, aspect recunoscut chiar de cei care ar trebui să securizeze frontiera de stat a României, recte polițiștii de frontieră. Într-un raport al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, care înglobează și unitățile poliției de frontieră din județul Suceava, scrie negru pe alb că ”principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera cu Ucraina este contrabanda”. Chiar și așa, polițiștii de frontieră se laudă cu realizările lor, fără a spune că multe din capturile de țigări de contrabandă constituie marfă abandonată de autori.

La nivelul întregului inspectorat a fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 2.000.000 de pachete ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 23 de milioane de lei. Cantitatea cea mai mare de țigări s-a găsit în județul Suceava, adică mai bine de jumătate, respectiv 1.060.000 de pachete, în timp ce în Maramureș s-au ridicat 720.000 de pachete de țigări, iar în Satu Mare 220.000 de pachete. ”În această zonă sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În anul 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 80 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare”, se arată în comunicatul laconic al ITPF Sighetu Marmației. Nicăieri nu se specifică și câte persoane au fost prinse efectiv din cele observate că transportă țigări de contrabandă. Unul dintre exemplele care privesc prinderea unui contrabandist a fost cel petrecut pe data de 5 iulie 2021. Pe raza localității Păltinoasa a fost oprită o mașina condusă de către un bihorean, în vârstă de 26 de ani. Polițiștii de frontieră au observat că mașina are locuri special amenajate, în interiorul cărora puteau fi observate cartușe cu țigări.

”Între timp, de la sediul unei societăți comerciale din zonă, un echipaj al poliţiei de frontieră a observat o autoutilitară care a pornit în mare viteză pe drumul din apropiere. Existând suspiciunea că aceasta ar transporta țigări de contrabandă, colegii noștri au pornit în urmărirea autoutilitarei, care se deplasa spre localitatea Suceava. Ulterior, mașina, înmatriculată în România, a fost depistată în afara localității, într-o parcare destinată camioanelor, abandonată și încuiată. Și în această a doua mașină, polițiștii de frontieră au observat un loc special amenajat în care se aflau țigări. Cele două vehicule au fost conduse la sediul STPF Suceava, au fost deschise, iar în urma controlului efectuat asupra lor, polițiștii de frontieră au descoperit o cantitate totală de 45.914 pachete de țigări, provenite din magazine de tip duty free ori netimbrate, de diferite mărci. Întreaga marfă, în valoare de 537.194 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării. Totodată, cele două autovehicule, a căror valoare a fost estimată la 110.000 de lei, au fost indisponibilizate la sediul instituției până la finalizarea cercetărilor”, se arată în raportul ITPF Sighetu Marmației.

Acesta poate fi numit un caz fericit, în care a fost descoperit și autorul faptei pentru că, de cele mai multe ori, țigările abandonate în apropierea frontierei de stat nu sunt ”revendicate” de nimeni, dar ulterior dau bine în statistici drept capturi și activitate intensă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contrabanda, un fenomen înfloritor la granița cu Ucraina.
 Vizualizări articol: 1826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Contrabanda, un fenomen înfloritor la granița cu Ucraina3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei