Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 24 (7941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pensionările și gradul redus de ocupare a posturilor, marea problemă a instanțelor sucevene

Luni, 31 Ianuarie 2022 (12:38:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gradul redus de ocupare a posturilor de judecători, dar și pensionările pe bandă rulantă din ultima vreme și cele care se preconizează pentru anul în curs au dus la o mare vulnerabilitate a instanțelor care funcționează pe raza Curții de Apel Suceava. Cea mai gravă situație este la Judecătoria Fălticeni, unde schema de 8 posturi este ocupată doar de un judecător definitiv şi doi judecători stagiari. Pentru a se asigura continuitatea activităţii de judecată, preşedintele Curţii de Apel Suceava a dispus delegarea a doi judecători definitivi, o soluție temporară care nu poate rezolva această criză care persistă deja de câțiva ani. Nici la Curtea de Apel Suceava perspectivele nu sunt prea bune. Din cele 47 de posturi cât cuprinde schema de judecători sunt vacante 11 posturi, iar alți 12 magistrați se pot pensiona în cursul acestui an, ceea ce ar însemna că această instanță ar trebui să funcționeze cu 51% din personal. Și la Tribunalul Suceava lipsesc 5 judecători din schema de 45, în timp ce la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, din schema de 6 posturi, în anul 2021 au funcţionat, în medie, doi judecători definitivi şi un judecător stagiar. Și aici, pentru asigurarea activităţii de judecată, a fost delegat  încă un judecător definitiv începând cu luna august. La Judecătoria Gura Humorului din schema de 5 posturi de judecători sunt ocupate 2, ambele de către judecători definitivi, din luna decembrie, pentru o perioadă de trei luni, fiind delegat încă un judecător definitiv.Judecătoria Suceava a funcţionat anul anterior cu o medie de 16 judecători definitivi şi doi judecători stagiari, schema instanţei fiind de 21 de posturi.

”În condiţiile unei neocupări îngrijorătoare a schemelor de judecători la toate instanţele arondate, soluţia aflată la îndemâna preşedintelui Curţii de Apel în vederea asigurării funcţionării la parametri optimi a activităţii de judecată, respectiv aceea  de a delega judecători între instanţele arondate, cade în desuetudine, orice delegare la o instanţă creând dificultăţi la instanţa de la care judecătorul a fost delegat. Chiar dacă situația resurselor umane arată în prezent destul de pesimist, pentru anul acesta avem convingerea şi nu doar speranţa că situaţia se va îmbunătăţi.În prezent, se află în derulare o procedură de admitere în magistratură, una de promovare la instanţele superioare, precum şi o sesiune de transferuri astfel că, după un vid legislativ care a durat aproape 3 ani, sistemul judiciar beneficiază de legislaţia care permite asigurarea resursei umane”, a arătat judecătorul Cristinel Grosu, președintele Curții de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionările și gradul redus de ocupare a posturilor, marea problemă a instanțelor sucevene.
 Vizualizări articol: 1973 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Pensionările și gradul redus de ocupare a posturilor, marea problemă a instanțelor sucevene1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei