Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 299 (7911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Salariații din învățământ decid prin referendum următoarele acțiuni de protest

Miercuri, 22 Decembrie 2021 (16:39:11)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Salariații din învățământ decid prin referendum următoarele acțiuni de protest, după cum ne-au spus reprezentanții Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, care ne-au oferit spre publicare comunicatul comun semnat de sindicaliștii din toată țara: ”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație <Spiru Haret> și Federația Națională Sindicală <Alma Mater> au declanșat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea următoarelor acțiuni de protest față de nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017.

Menționăm că miercuri, 22 decembrie 2021, între orele 13.00 și 15.00, a fost ultima pichetare a Guvernului din acest an, urmând ca unele sindicate județene să continue și joi, 23 decembrie, pichetarea Prefecturilor.

În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului) vom decide formele de protest de la începutul anului viitor.

Reamintim, pe această cale, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 și până în prezent, inflația a ajuns la aproximativ 11%!

Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor!

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017”.

 

·        Rezultate chestionar

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ au realizat, în perioada 13-21 decembrie 2021, un chestionar în rândul angajaților din învățământ pentru a vedea percepția acestora privind decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022 (menționăm că în momentul lansării chestionarului proiectul de ordonanță nu prevedea nicio majorare pentru angajații din învățământ). Bilanț: peste 32.000 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar; 77,8% dintre repondenți sunt de acord cu „prorogarea“ încheierii situației școlare pe semestrul I; 67,5% dintre repondenți susțin declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022; 40,8% dintre repondenți se gândesc să-și schimbe locul de muncă și să se angajeze în alt domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariații din învățământ decid prin referendum următoarele acțiuni de protest.
 Vizualizări articol: 1047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariații din învățământ decid prin referendum următoarele acțiuni de protest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei