Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 254 (7866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bogdan Gheorghiu: Conacul „Vârnav Liteanu” din Liteni va fi reabilitat cu fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Vineri, 29 Octombrie 2021 (17:27:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ministrul Culturii, deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu, a anunțat că unul dintre obiectivele care vor fi reabilitate din fondurile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va fi Conacul „Vârnav Liteanu” din orașul Liteni. Bogdan Gheorghiu a precizat acest lucru se va întâmpla după ce memorandumul privind nota mandat de negociere a acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobat în ultima ședință de Guvern.

„De la începutul mandatului, inițierea unui nou Acord-Cadru de împrumut între România și BDCE pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate. Primul pas important a avut loc în noiembrie 2020 prin memorandumul aprobat de guvern pentru înaintarea cererii de împrumut, iar cel de-al doilea a avut loc astăzi, prin aprobarea memorandumului pentru începerea negocierii efective a acordului de împrumut, în baza aprobării Consiliului de Administrație BDCE a cererii. Investițiile în cultură sunt necesare pentru a susține antreprenoriatul românesc și pentru a crea ecosisteme sănătoase în cadrul comunităților locale, pentru a dezvolta și promova cât mai bine România. Este o veste bună pentru toți românii, indiferent de culoarea politică, pentru că București, Suceava, Iași, Timiș, Cluj, Argeș și Dolj sunt județele în care aceste investiții vor atrage un număr și mai mare de vizitatori. Chiar dacă Guvernul PNL are atribuții limitate, prioritățile noastre rămân soluțiile care ajută efectiv românii”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii a subliniat că pentru suceveni, acest acord reprezintă o investiție importantă într-o clădire cu o încărcătură istorică a județului Suceava. „Conacul Vârnav Liteanu urmează să parcurgă un amplu proces de restaurare și să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului. Prin urmare, sucevenii se vor bucura de un centru care va contribui la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare”, a arătat Bogdan Gheorghiu. El a adăugat că propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul acestui acord-cadru sunt realizarea a opt obiective de investiții. Astfel, sunt propuse a se consolida, restaura şi moderniza șase clădiri monumente istorice, respectiv Muzeul Național de Istorie a României, Teatrul Național şi Opera Română - Cluj-Napoca, fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste, așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României, vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești - județul Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”, și conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni, donat în acest an de Johannes Sturdza Statului Român. De asemenea, în proiect mai intră și refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, precum și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română din Iași.

Bogdan Gheorghiu a spus că sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiții, costul total net al proiectului fiind estimat la circa 270 milioane de euro, cu o perioadă de implementare de șapte ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bogdan Gheorghiu: Conacul „Vârnav Liteanu” din Liteni va fi reabilitat cu fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
 Vizualizări articol: 771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bogdan Gheorghiu: Conacul „Vârnav Liteanu” din Liteni va fi reabilitat cu fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei