Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 253 (7865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Flutur consideră că vânzarea de antivirale pentru Covid din Ucraina în Bazarul Sucevei „e o situație gravă” și a cerut clarificarea problemei

Joi, 28 Octombrie 2021 (17:51:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că vânzarea de antivirale pentru tratarea Covid în Bazarul Sucevei, aduse din Ucraina, reprezintă „o situație gravă” și a cerut clarificarea acestei probleme. Gheorghe Flutur a solicitat ca această problemă să fie discutată de urgență în cadrul celulei de criză existentă la nivelul județului pentru gestionarea pandemiei de Covid, împreună cu reprezentanții medicilor de familie și ai Direcției de Sănătate Publice Suceava. Flutur a spus că trebuie să se găsească o soluţie, el arătând că „din ţară se filmează cu camere ascunse că la Suceava te duci şi găseşti la tarabă, la kilogram, medicamente. Păi noi trebuie să ne respectăm cetăţenii acestui judeţ, prin soluţii civilizate”.

Problema comercializării antiviralelor din Ucraina pentru tratarea Covid, comercializate în bazar, a fost ridicată de consilierul județean PSD Gheorghe Iacob, care a spus că în Suceava a apărut un fenomen „foarte curios şi foarte dubios”: „Foarte mulţi cetăţeni afectaţi de acest Covid cumpără medicamente din bazar, de la ucraineni şi se tratează aşa cum se tratează”. El a arătat că trebuie găsită o soluție pentru ca bolnavii de Covid care se tratează acasă să primească medicamentele stabilite prin protocolul valabil în România.

La rândul său, Gheorghe Flutur a amintit că la nivel de județ a fost instituită o celulă de criză care are ședințe în fiecare dimineață, solicitând ca de urgență să fie discutată această problemă. „Şi eu am văzut asta. Reportaje oarecum ruşinoase. Te duci în bazar să cumperi nu ştiu ce medicament de nu ştiu unde. Medicii de familie trebuie să fie şi ei mai aproape. Dar şi noi şi alţii să vedem și să le putem oferi pacienților tratamentul de care au nevoie în timp util. Nu putem să mergem după ureche cu chestiunea asta. Că de aia poate unii vin foarte târziu la spital cu forme foarte grave. Şi rog ca în această şedinţă să invitaţi şi Colegiul Medicilor şi cei de la Colegiul Medicilor de Familie și DSP să găsim o soluţie. Şi dacă acest medicament e pe piaţă să vedem dacă e omologat sau nu. Dar să nu mergem după ureche. Pentru că nu e în regulă”, a spus șeful administraţiei județene.

De asemenea, prezent în ședința de joi a Consiliului Județean, managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, a spus că știe despre această problemă și a atras atenția că automedicaţia nu este acceptată de către medici. „De aceea pacienții trebuie să aibă o supraveghere medicală. De foarte multe ori automedicaţia poate să facă mai mult rău decât face acel medicament. Ştim aceste probleme, ne-am gândit şi singura soluţie este ca medicii de familie să se implice mult, mai activ în tratarea pacienţilor pe care îi au în listele dumnealor. Şi de aceea şi vaccinarea trebuie să meargă către medicii de familie, dar şi această medicaţie pentru bolnavii care pot să rămână la domiciliu”, a arătat Calancea.

 

·         Medicul de familie Rodica Andriescu: „De ce să nu recunoaştem, acel antiviral care s-a dat a fost eficient, însă trebuie recunoscut oficial”

Printre cei care au dezbătut această problemă se numără și consilierul județean PNL Rodica Andriescu, medic de familie, care a spus că pentru tratarea pacienților Covid există protocoale bine definite, pe care medicii de familie le respectă, însă a arătat că antiviralele nu se găsesc. Dr. Rodica Andriescu a spus că trebuie recunoscut faptul că antiviralul din Ucraina pentru tratarea Covid a fost folosit, „la început, și în spital”. Mai mult, ea a spus că antiviralul respectiv a fost eficient, însă pentru a fi folosit trebuie să fie recunoscut oficial în România. „Eu ca medic de familie vreau să spun că există protocoale bine definite pe care medicii de familie le respectă. Într-adevăr antivirale nu se găsesc. Noi putem să recomandăm pacienţilor antivirale. Ar trebui ca aceste medicamente să se găsească în farmacii și nu în bazar. De ce? Recunoaştem că s-au folosit medicamente din bazar. Chiar la început şi în spital. Dar trebuie să le găsim în farmacii. 90% şi peste din pacienţii infectaţi sună la medicul de familie. Nu cred că îşi permite un pacient să aibă simptome Covid şi să nu sune la medicul lui de familie. Poate cei care nu au medic sau sunt inconştienţi. Dar majoritate sună şi medicul le recomandă tratamentul conform protocolului pe care el îl poate recomanda. Dar de ce să nu recunoaştem, acel antiviral care s-a dat a fost eficient, însă trebuie recunoscut oficial”, a mai declarat Rodica Andriescu.  

În final, Gheorghe Flutur a spus că DSP Suceava trebuie să dea o soluţie în acest caz, el considerând că un astfel de medicament „trebuie să fie recunoscut de instituţia care recunoşte medicamentele în România”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur consideră că vânzarea de antivirale pentru Covid din Ucraina în Bazarul Sucevei „e o situație gravă” și a cerut clarificarea problemei.
 Vizualizări articol: 1501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur consideră că vânzarea de antivirale pentru Covid din Ucraina în Bazarul Sucevei „e o situație gravă” și a cerut clarificarea problemei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei