Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 236 (7848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noi reguli și restricții de utilizare a trotinetelor electrice pe drumurile publice

Vineri, 8 Octombrie 2021 (14:32:59)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trotinetele electrice, noile “vedete” ale transportului public individual, care au devenit tot mai vizibile în principal în orașele aglomerate, ca o alternativă mai rapidă și ușoară de deplasare, fiind destul de mult folosite și în scop recreativ, nu mai pot fi conduse oricum și oriunde.

La fel ca în cazul bicicletelor, deplasările cu trotinetele electrice sunt supuse de acum unor reguli și restricții care, dacă sunt ignorate, îi vor costa scump pe cei care le încalcă.

"Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate", anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Dar cum la Suceava pistele pentru biciclete sunt trasate pe trotuar, câtă vreme se află pe spațiile marcate corespunzător, nu sunt probleme cu nerespectarea legii.

 

Vârsta minimă 14 ani, cască de protecție și acces la drumurile pe care se circulă cu până la 50 km/h

 

În lipsa pistelor pentru biciclete, cu trotinetele electrice se poate circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Trotinetele sunt interzise pe drumurile unde viteza este mai mare de 50 de kilometri pe oră, adică pe drumuri naţionale sau autostrăzi.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.
Transportul pasagerilor este interzis.
 

Schimbarea direcției de mers, doar după coborâre

 

Una dintre cele mai controversate decizii, venite ca urmare a accidentelor survenite în ultima perioadă, este cea referitoare la schimbarea direcției de mers a celor care se află pe trotinete electrice.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea. Practic, trebuie să se oprească, să coboare și să vireze pe jos, înainte de a-și continua drumul pe trotinetă.

Alte măsuri vizează interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Tocmai din acest motiv, utilizarea lor ar putea fi restricționată de luna viitoare în municipiul Suceava, în principal în privința celor puse la dispoziție de Primărie, prin programul EcoRide.

 

Condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească trotinetele electrice

 

O altă interdicție se referă la circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.
"În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu", a mai transmis MAI. Cei care nu respectă legea vor fi amendați.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi reguli și restricții de utilizare a trotinetelor electrice pe drumurile publice.
 Vizualizări articol: 1621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noi reguli și restricții de utilizare a trotinetelor electrice pe drumurile publice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei