Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 143 (7755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase în curtea mănăstirii

Marţi, 22 Iunie 2021 (09:55:49)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai devreme cu o zi față de anii anteriori, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă pentru închinarea credincioșilor, marți dimineața, în curtea mănăstirii Sf. Ioan cel Nou, unde este și sediul Arhiepiscopiei.

Programul liturgic, cu ocazia hramului Sfântului mare mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, a început de la 06.00, cu Acatistul Sf. M. Mc. Ioan cel Nou, a continuat cu scoaterea în procesiune a moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou, înconjurarea Catedralei și depunerea lor pe baldachinul special amenajat, spre închinare și apoi Slujba Aghesmei.

Până la 12.30 vor fi oficiate Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Taina Sf. Maslu, iar de la 16.00 la 18.00 Ceasul IX, Vecernia mică și Paraclisul Sf. M. Mc. Ioan cel Nou.

Începând cu ora 18:00, va avea loc procesiunea „Calea Sfinților”, în cadrul căreia moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava.

Scoaterea în procesiune a moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou, pe traseul din oraș, avea loc de obicei pe 24 iunie, anul acesta fiind luată decizia de a se face cu două zile mai devreme.

Mai mult, nu se va mai trece pe sub racla Sfântului, așa cum se obișnuia până acum.

”În acest an, din motive care țin de evitarea răspândirii noului virus, nu se va mai trece pe sub racla Sfântului, așa cum se obișnuia până acum. Credincioșii sunt rugați să respecte recomandările autorităților cauzate de contextul epidemiologic și să urmeze indicațiile forțelor de ordine”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Marți, seara, la ora 21:00 se va oficia slujba Privegherii.

 

Mii de pelerini din toată țara vin de obicei la Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava

 

De obicei, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava era scoasă în procesiune de Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, zi care coincide în calendarul bisericii noastre cu Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
În fiecare an, pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi de Sânziene, pe 23 iunie, în ajunul hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, unde se află racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, pentru a se închina Sfântului și pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească.
 

Istoric
Sf. Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, iar la vârsta de 30 de ani a fost martirizat în Cetatea Albă, din Peninsula Kerson de la Marea Neagră, pentru că nu a renunţat la credința creștină, conform www.basilica.ro. Lăcaşul de cult a îndeplinit rolul de reşedinţă mitropolitană a Moldovei între anii 1522-1677, iar din 1991 este reședinţă arhiepiscopală. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de Voievodul Alexandru cel Bun în anul 1415 și depuse la Biserica Mirăuți din Suceava, unde au stat până în anul 1589 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană. În prezent, sfintele moaște se află la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Lăcaşul de cult a fost ctitorit în 1514 de Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Domnitor Stefan cel Mare. Domnitorul a trecut la cele veșnice în anul 1517, biserica fiind finalizată în anul 1522 de fiul acestuia, Ștefăniță Vodă, conform aceleiași surse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase în curtea mănăstirii.
 Vizualizări articol: 2607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase în curtea mănăstirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei