Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 128 (7740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiectul educațional „Podoabe şi veșminte în Moldova medievală”, la Muzeul de Istorie Suceava

Joi, 3 Iunie 2021 (14:54:10)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Național al Bucovinei invită publicul sucevean și nu numai să cunoască lumea fascinantă a modei din perioada medievală, în cadrul proiectului educațional „Podoabe şi veșminte în Moldova medievală”. O incursiune în lumea fascinantă a modei din perioada medievală este propunerea cu care muzeul vine în fața publicului de toate vârstele, prin proiectul de educație muzeală „Podoabe şi veşminte în Moldova medievală”.

Dacă vreți să aflați ce vestimentații și ce bijuterii se purtau în perioada medievală, dacă vreți să aflați cum se dichiseau boierii, domnii, domnițele, dregătorii, curtenii din Moldova medievală, trebuie să mergeți la Muzeul de Istorie Suceava, unde, împreună cu specialiștii muzeului, veți auzi povești interesante și veți admira veșminte și bijuterii medievale restaurate în Bucovina.

Ghidați de specialiștii muzeului, participanţii au ocazia să descopere piese vestimentare şi podoabe specifice perioadei medievale: rochie, cămaşă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar şi ace de păr şi de voal, inele şi cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova.

Conform datelor furnizate de reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei, piesele vestimentare şi podoabele, parte dintre ele expuse în Muzeul de Istorie, au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezătorul din Siret, Biserica Mirăuți din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Nicolae“ Bălineşti şi se încadrează în doua mari categorii: veşminte, dar şi obiecte ce ţin de ritualul funerar. Veşmintele şi podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.

 

·        Înscrieri la proiectul educațional

Proiectul de educaţie muzeală, prezentat față în față cu obiectul de patrimoniu, cu informații postate și pe contul de Facebook al Muzeului de Istorie, își propune, spun organizatorii, „să-i surprindă pe cei interesați, prin frumusețea și unicitatea pieselor vestimentare care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Național al Bucovinei, cu detalii asupra modului în care au fost lucrate şi materialele prețioase folosite la realizarea lor: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșată cu aur, dar şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale”.

Participanții la această experiență muzeală inedită se vor bucura de frumusețea podoabelor medievale din colecţia de numismatică a Muzeului Național al Bucovinei, fiindu-le prezentate materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semipreţioase şi metodele de realizare, specifice perioadei medievale – turnare „à cire perdue“, cizelare, gravare, trefilare, granulaţie, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare.

Ca să puteți pătrunde în lumea podoabelor și veșmintelor din perioada medievală, trebuie să sunați la numărul de telefon al muzeografului responsabil de Ora de Muzeu – 0747 415 751, unde veți primi informații despre modalitatea de înscriere la proiectul educațional, numărul limită de participanți pentru o sesiune și, desigur, pentru a programa întâlnirea. Participarea se face în baza biletului de vizitare a Muzeului de Istorie Suceava. Proiectul de educație muzeală se va derula în perioada iunie-noiembrie 2021.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul educațional „Podoabe şi veșminte în Moldova medievală”, la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul educațional „Podoabe şi veșminte în Moldova medievală”, la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei