Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 120 (7732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Aproape 400 de cazuri noi de cancer au fost luate în evidență în județ, în primele 3 luni ale acestui an

Marţi, 25 Mai 2021 (15:11:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datele statistice înregistrate de Direcția de Sănătate Publică Suceava arată că în primul trimestru al acestui an au fost luate în evidență în județ 376 de cazuri noi de cancer, dintre care 100 sunt în mediul urban și 276 în mediul rural. Dintre noii suceveni diagnosticați cu cancer, 220 sunt bărbați și 156 sunt femei. Din punct de vedere al localizării, cele mai multe cazuri noi sunt de cancer bronhopulmonar – 49 și de cancer colorectal – 47, iar cele mai puține sunt de col uterin și de piele- câte 10 cazuri. În primul trimestru al anului în curs s-au mai înregistrat 27 de cazuri noi de cancer la prostată, 24 de cazuri de cancer la sân, 22 la stomac, 18 la ficat, 21 la pancreas și 13 la vezica urinară. Până la această dată, în județul Suceava sunt în evidență 11.910 oameni cu cancer. Cele mai multe cazuri, 1.672, sunt de femei cu cancer la sân, după care urmează 1.218 cazuri de cancer la prostată și 1.157 de cazuri de cancer colorectal. Cele mai puține cazuri sunt de cancer la pancreas - 157 de cazuri, și de cancer la ficat - 243 de cazuri. În primele trei luni ale anului au murit de cancer 293 de suceveni. În acest context, DSP Suceava susține, în perioada 25-31 mai, campania de informare privind riscul reprezentat de cancer pentru formele severe de Covid-19.

Conform unui comunicat de presă remis de directorul DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, România are printre cele mai mari rate de mortalitate din Europa la majoritatea tipurilor de cancer, iar apariția Covid-19 „a amplificat problematica privind diagnosticarea și tratamentul cancerului, afectând rata de mobiditate și mortalitate prin acesta”. Potrivit doctorului Sădean, persoanele cu afecțiuni oncologice au vulnerabilitate crescută, în contextul pandemiei Covid-19, de aceea este extrem de importantă respectarea măsurilor de prevenție. „Informarea corectă asupra SARS-CoV-2 influențează comportamentele de prevenție și încrederea în eficacitatea prevenției”, transmite directorul DSP Suceava.  De asemenea, afirmă dr. Sădean, „pandemia Covid nu trebuie să afecteze diagnosticarea și tratamentul cancerului”.  

Pe lângă distribuția materialelor informative referitoare la riscurile supliementare ale infectării cu SARS-CoV-2 pentru un pacient cu cancer, DSP își propune mobilizarea populației feminine eligibile din mediul rural pentru screening-ul cancerului de col uterin prin testare HPV și test Babeș Papanicolau, cu Caravana mobilă de la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Urmărind incidența cancerului în județul Suceava în ultimii 10 ani, se constată că în anul 2020 a scăzut numărul cazurilor noi diagnosticate – 166,21 la 100.000 de locuitori, față de 207,53 în anul 2019 și 245,96 în 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 400 de cazuri noi de cancer au fost luate în evidență în județ, în primele 3 luni ale acestui an.
 Vizualizări articol: 1440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 400 de cazuri noi de cancer au fost luate în evidență în județ, în primele 3 luni ale acestui an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei